A A A ћир |  lat  
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Petković preneo američkom ambasadoru: Priština zatvara vrata dijalogu
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Pregovarački proces sa Prištinom Informator
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19 Pecat

Petković preneo američkom ambasadoru: Priština zatvara vrata dijalogu

18. maj 2022.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Republici Srbiji, Nj.E. Kristoferom Hilom, koga je upoznao sa poslednjom rundom razgovora Beograda i Prištine, koja je održana prošle nedelje u Briselu.

 Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Petković je istakao da ni ovog puta nije bilo direktnog sastanka sa prištinskom delegacijom koja je ponovo odbila da razgovara o formiranju Zajednice srpskih opština i o rešavanju pitanja nestalih. Na taj način Priština je još jednom pokazala da istrajava u nastojanjima da zatvori vrata dijalogu i uništi svaku mogućnost da se o nagomilanim problemima razgovara, rekao je direktor Petar Petković.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je konstatovao da je neophodno da Priština odustane od opstrukcije i da konačno sprovede ono što je do sada dogovoreno u Briselu, pre svega da omogući formiranje Zajednice srpskih opština sa suštinskim nadležnostima i instrumentima za efikasnu zaštitu položaja i interesa srpskog naroda u pokrajini i dodao da najnovijim potezima Priština krši i Vašingtonski sporazum.

 Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor Petar Petković je istakao i da je rešavanje pitanja nestalih lica pokrenuto na insistiranje Beograda i da je rudnik Štavalj dvadeset i treća lokacija, na kojoj se po zahtevu Prištine vrši pretraga terena, uz prisustvo predstavnika Prištine, Euleksa, Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, kao i predstavnika porodica nestalih. Nasuprot tome, Priština ne dozvoljava pretragu devet lokacija na Kosovu i Metohiji, na kojima se, po saznanjima Beograda, nalaze posmrtni ostatci Srba nestalih u ratu.

Petković je američkog ambasadora upoznao i sa teškim položajem srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, naglašavajući da su napadi na Srbe, njihovu imovinu, manastire i crkve gotovo svakodnevna pojava i da je od početka prošle godine zabeleženo 178 etnički motivisanih incidenata, ali da izostaju osude i reakcije i privremenih institucija u Prištini i međunarodnih institucija na KiM.

Beograd i pored svega ostaje opredeljen za konstruktivan dijalog i kompromis, kao jedino sredstvo putem kojeg se mogu stvoriti uslovi za trajnu stabilnost i prosperitet na Kosovu i Metohiji i Zapadnom Balkanu, u celini, zaključio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković.