Насловна » Актуелно » Вести » Петковић пренео америчком амбасадору: Приштина затвара врата дијалогу
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић пренео америчком амбасадору: Приштина затвара врата дијалогу

18. мај 2022.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић разговарао је данас са амбасадором Сједињених Америчких Држава у Републици Србији, Њ.Е. Кристофером Хилом, кога је упознао са последњом рундом разговора Београда и Приштине, која је одржана прошле недеље у Бриселу.

 Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Петковић је истакао да ни овог пута није било директног састанка са приштинском делегацијом која је поново одбила да разговара о формирању Заједнице српских општина и о решавању питања несталих. На тај начин Приштина је још једном показала да истрајава у настојањима да затвори врата дијалогу и уништи сваку могућност да се о нагомиланим проблемима разговара, рекао је директор Петар Петковић.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је констатовао да је неопходно да Приштина одустане од опструкције и да коначно спроведе оно што је до сада договорено у Бриселу, пре свега да омогући формирање Заједнице српских општина са суштинским надлежностима и инструментима за ефикасну заштиту положаја и интереса српског народа у покрајини и додао да најновијим потезима Приштина крши и Вашингтонски споразум.

 Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Директор Петар Петковић је истакао и да је решавање питања несталих лица покренуто на инсистирање Београда и да је рудник Штаваљ двадесет и трећа локација, на којој се по захтеву Приштине врши претрага терена, уз присуство представника Приштине, Еулекса, Међународног комитета Црвеног крста, као и представника породица несталих. Насупрот томе, Приштина не дозвољава претрагу девет локација на Kосову и Метохији, на којима се, по сазнањима Београда, налазе посмртни остатци Срба несталих у рату.

Петковић је америчког амбасадора упознао и са тешким положајем српског народа на Косову и Метохији, наглашавајући да су напади на Србе, њихову имовину, манастире и цркве готово свакодневна појава и да је од почетка прошле године забележено 178 етнички мотивисаних инцидената, али да изостају осуде и реакције и привремених институција у Приштини и међународних институција на КиМ.

Београд и поред свега остаје опредељен за конструктиван дијалог и компромис, као једино средство путем којег се могу створити услови за трајну стабилност и просперитет на Косову и Метохији и Западном Балкану, у целини, закључио је директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић.