A A A ћир |  lat  
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Priština obmanjuje javnost, 21. april nije rok za prestanak važenja režima stikera
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Pregovarački proces sa Prištinom Informator
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19 Pecat

Priština obmanjuje javnost, 21. april nije rok za prestanak važenja režima stikera

18. april 2022.

Pozivamo predstavnike PIS u Prištini da pokažu tačku u sporazumu postignutom 30. septembra u Briselu u vezi sa registarskim tablicama, u kojoj se pominje reč "reciprocitet"? Takođe, pozivamo predstavnike Prištine da pokažu tačku sporazuma u kojoj se navodi da će dosadašnji režim stikera, odnosno nalepnica, važiti 6 meseci?

 Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Takvih odredbi jednostavno nema u Sporazumu postignutom 30. septembra 2021. godine, u kome jasno piše da će se privremeno rešenje stikera primenjivati “dok se ne postigne dogovor o trajnom rešenju”. To trajno rešenje, kako je takođe jasno propisano u tački 3. Sporazuma od 30. septembra 2021. godine, može biti usvojeno samo u okviru dijaloga na visokom političkom nivou, a na osnovu "nalaza" do kojih dođe Radna grupa posredstvom EU. To jest, u Sporazumu od 30. septembra jasno piše: “U roku od šest meseci od svog prvog sastanka, Radna grupa će formatu dijaloga na visokom nivou predstaviti svoje nalaze o trajnom rešenju”.

To konkretno znači da 21. april nije nikakav rok za prestanak važenja režima stikera, kako to neosnovano pokušavaju da predstave predstavnici PIS u Prištini i izvrše pritisak na Beograd.

Zbog toga pozivamo političare u Prištini da ne koriste ovu temu za pokušaj generisanja nove destabilizacije prilika na terenu i jednostrane akcije, jer za tako nešto nemaju nikakvo utemeljenje u potpisanom dokumentu.

Predstavnici Beograda i naši eksperti do sada su učestvovali na više sastanaka o registarskim oznakama u Briselu, tokom kojih su pokazali odgovornost i konstruktivnost u iznalaženju održivog rešenja na terenu.