Насловна » Актуелно » Вести » Приштина обмањује јавност, 21. април није рок за престанак важења режима стикера
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Приштина обмањује јавност, 21. април није рок за престанак важења режима стикера

18. април 2022.

Позивамо представнике ПИС у Приштини да покажу тачку у споразуму постигнутом 30. септембра у Бриселу у вези са регистарским таблицама, у којој се помиње реч "реципроцитет"? Такође, позивамо представнике Приштине да покажу тачку споразума у којој се наводи да ће досадашњи режим стикера, односно налепница, важити 6 месеци?

 Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Таквих одредби једноставно нема у Споразуму постигнутом 30. септембра 2021. године, у коме јасно пише да ће се привремено решење стикера примењивати “док се не постигне договор о трајном решењу”. То трајно решење, како је такође јасно прописано у тачки 3. Споразума од 30. септембра 2021. године, може бити усвојено само у оквиру дијалога на високом политичком нивоу, а на основу "налаза" до којих дође Радна група посредством ЕУ. То јест, у Споразуму од 30. септембра јасно пише: “У року од шест месеци од свог првог састанка, Радна група ће формату дијалога на високом нивоу представити своје налазе о трајном решењу”.

То конкретно значи да 21. април није никакав рок за престанак важења режима стикера, како то неосновано покушавају да представе представници ПИС у Приштини и изврше притисак на Београд.

Због тога позивамо политичаре у Приштини да не користе ову тему за покушај генерисања нове дестабилизације прилика на терену и једностране акције, јер за тако нешто немају никакво утемељење у потписаном документу.

Представници Београда и наши експерти до сада су учествовали на више састанака о регистарским ознакама у Бриселу, током којих су показали одговорност и конструктивност у изналажењу одрживог решења на терену.