A A A ћир |  lat  
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Petković: Ispisivanje grafita zločinačke UČK na četiri srpske kuće u Suvom Dolu nova poruka mržnje prema Srbima
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Pregovarački proces sa Prištinom Informator
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19 Pecat

Petković: Ispisivanje grafita zločinačke UČK na četiri srpske kuće u Suvom Dolu nova poruka mržnje prema Srbima

04. mart 2022.

Na četiri srpske kuće, u etnički mešovitom selu Suvi Do kod Lipljana, jutros su osvanuli grafiti koji slave zločinačku UČK.

 grafit UČK

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Simboli ove terorističke organizacije su ispisani na kućama Ljubinke Grbušić, Nebojše Morače, kao i Miloša i Milenka Dukića koji su veoma uznemireni ovim zastrašivanjem, a preteće poruke zabrinule su i ostale Srbe u ovom selu.

Porodice je odmah jutros obišao predsednik Privremenog organa opštine Lipljan, Milan Joksimović i razgovarao sa njima o ovom incidentu, ali i ostalim izazovima sa kojima se suočavaju.

Ovo je novi u nizu etnički motivisanih incidenata na prostoru Kosova i Metohije koji ima za cilj da otera Srbe sa njihovih vekovnih ognjišta.

 grafit UČK

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Najnovija serija poruka mržnje još jedan je pokazatelj narastajućih tenzija na prostoru Kosova i Metohije koje generiše politika mržnje i provokacija Aljbina Kurtija.

Glorifikovanje jedne terorističke organizacije čijim se liderima sudi u Hagu za monstruozne zličine prema Srbima, i to uoči obeležavanja Martovskog pogroma, jasno pokazuje da za Srbe na Kosmetu ni danas nema mirnog sna.

Ovakvi i slični napadi na Srbe, njihovu imovinu i objekte Srpske pravoslavne crkve direktna su posledica Kurtijevih militantnih izjava u kojima gotovo svakodnevno targetira Srbe i od njih pravi legitimne mete.

I to je zastrašujuća realnost u kojoj svakodnevno žive Srbi na Kosovu i Metohiji, posebno južno od Ibra i na koju ne reaguje nijedan međunarodni zvaničnik.

Zato mi nikada nećemo prestati da insistiramo da Kosovo i Metohija bude bezbedno mesto za život Srba, da međunarodni predstavnici i političari u Prištini ne zatvaraju oči pred napadima na Srbe i da ovakvi postupci ekstremista budu adekvatno sankcionisani.