A A A ћир |  lat  
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Petković: Predsednik Vučić iskreni je borac za izgradnju mira i saradnje kroz inicijativu Otvoreni Balkan, a Priština na to nije spremna
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Pregovarački proces sa Prištinom Informator
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19 Pecat

Petković: Predsednik Vučić iskreni je borac za izgradnju mira i saradnje kroz inicijativu Otvoreni Balkan, a Priština na to nije spremna

23. decembar 2021.

Predsednik Aleksandar Vučić iskreni je i posvećeni borac za izgradnju mira i stabilnosti, kao i ekonomskog napretka u regionu zapadnog Balkana što pokazuje i kroz zalaganje za inicijativu „Otvoreni Balkan“, ali je više nego jasno da u Prištini ne postoji ni minimum spremnosti za saradnju i povezivanje koje za cilj ima bolji život svakog građanina.

 Petar Petković

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

To direktno pokazuje Vjosa Osmani svojim poslednjim kritikama na račun inicijative „Otvoreni Balkan“ koja sem političke ostrašćenosti pokazuje i bazično neznanje osnovnih postulata regionalne saradnje koja treba da služe poboljšanju životnog standarda svakog pojedinca. Taj potencijal pružene ruke prepoznat je i od strane Evropske unije, kao i SAD, koje su podržale inicijativu Otvorenog Balkana.

Inicijativa „Otvoreni Balkan“ ne krši nikakve principe, kako to potpuno neupućeno tvrdi Osmanijeva, čija se politika upravo zasniva na najdirektnijem kršenju svih sporazuma iz Brisela i odbijanju svake mogućnosti razgovora i kompromisa.

Nažalost, umesto da radi na saradnji, Osmanijevoj se pričinjavaju borbena vozila i nekakva „militarizacija Srbije“, dok je u stvarnosti upravo Priština ta koja maltretira i progoni Srbe, demonstrirajući silu oklopnim vozilima i dugim cevima u srpskim sredinama. Broj etnički motivisanih incidenata i napada na Srbe veći je za polovinu u odnosu na prošlu godinu, što više govori od svih Kurtijevih i Osmanijinih političkih fraza.

Beograd će uvek biti okrenut miru i podržavati ozbiljne inicijative u pravcu izgradnje stabilnosti, bez potreba da se osvrće na neozbiljne novogodišnje želje političara iz Prištine o nekakvom priznanju takozvane kosovske nezavisnosti.