A A A ћир |  lat  
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Petković: Nema simetrije s Prištinom jer je Srbija međunarodno priznata država
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Pregovarački proces sa Prištinom Informator
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19 Pecat

Petković: Nema simetrije s Prištinom jer je Srbija međunarodno priznata država

04. oktobar 2021. Izvor: Tanjug

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da primena dogovora iz Brisela, o korišćenju nalepnica, funkcioniše bez problema, te da ne očekuje veće probleme, ističući da Aljbin Kurti ne može da govori ni o kakvoj “epohi reciprociteta”, jer je zapravo reč o sprovođenju sporazuma.

 Petar Petković

Foto: Tanjug

Petković je za TV Tanjug rekao i da je dogovoreno da naredna runda dijaloga počne temom Zajednice srpskih opština, koja se čeka više od 3.000 dana, a na pitanje kada će doći do naredne runde, rekao da Beograd očekuje poziv EU, kojem će se, kao i svaki put, odazvati.

On je naveo da korišćenjne stiker režima funkcioniše bez problema, da na svim administrativnim prelazima ima dovoljno nalepnica, te da je ovaj režim jednostavniji u odnosu na ranije, pa će biti i manje gužve.

"Mi ćemo učiniti sve da sporazum funkcioniše kako treba, da ima slobode kretanja i očekujemo to od Prištine, kako bismo imali slobodan protok robe, ljudi, usluga. Ne očekujem veće probleme", rekao je Petković.

On je podsetio da je rešenje sa nalepnicama privremeno, dok će trajno rešenje tražiti Radna grupa sastavljena od predstavnika EU, Beograda i Prištine u narednih šest meseci, posle čega će predlog rešenja biti predstavljen dijalogu na vioskom nivou.

"Dakle, 21. april 2022. godine je vezan za završetak rada Radne grupe i ništa više od toga", ukazao je Petković.

On je istakao i da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti greši i ne govori istinu kada priča o tzv. reciprocitetu, jer nije reč i o kakvoj “epohi reciprociteta”, već o poštovanju sporazuma.

"Odnosi Beograda i Prištine ne mogu da se zasnivaju na asimetričnom odnosu, jer je dijalog pokrenut na osnovu odluke Generalne skupštine UN i može da bude isključivo asimetričan, jer je u UN je samo Srbija međunarodno priznata država, a ne tzv. Kosovo. Naši odnosi ne mogu da budu isti, i svi sporazumi su dogovoreni sa tih stanovišta", rekao je Petković.

On je ukazao i da je Beograd zadovoljan sporazumom, ali je pozicija Srbije vrlo teška, jer je, manevarski prostor, kaže, “na vrhu čiode”.

Komentarišući izjavu Artana Abrašija da na KiM neće biti Zajednice srpskih opština, dok je Samoopredeljenje na vlasti, Petković je rekao da je dogovoreno da naredna runda dijaloga počne temom ZSO, koja se čeka više od 3.000 dana.

“Ne tražimo ništa dodatno, već da se poštuje dogovpr, na koji su potpis stavili i Beograd i Priština i EU. ZSO je ključ i osnov da bi nastavili sa normalizacijom odnosa”, rekao je Petković.

Ponovio je da je Priština prekršila sporazum i presudom Ivanu Todosijeviću, a da je važno što je EU stavila do znanja da je Priština prekršila sporazum.

“Bili smo jasni i kada je reč o zahtevu i stavu prema Lajčaku i EU da, ako želimo normalizaciju odnosa, mora da se reši pitanje presude Ivana Teodosijevića, u skladu sa Briselskim sporazumom. Neka isprave sramnu presudu”, rekao je Petković.

Kako kaže, sve što se dešavalo sa tablicama, i kriza koju je generisao Aljbin Kurti biće i veća, ako Priština ne ispoštuje ono što še tiče Todosijevića.

Na pitanje kada će biti naredna runda dijaloga, Petković je rekao da se očekuje poziv EU, na koji će se Beograd, kao i svaki put odazivati.

“Nadam se da će EU da izvrši pritisak da se Priština vrati na stranu dijaloga, jer kada nema dijaloga imamo krizu i opasnu situaciju”, rekao je Petković.

Na pitanje šta očekuje od pojačanog angažmana SAD, Petković je rekao da se stavovi Beorgada i SAD razlikuju o pitanju KiM, ali da je Gabrijel Eskobar iskusan diplomata, koji je dugo boravio na ovom prostoru, dobro razume prostor Zapadnog Balkana.

“Svima je jasno da bez dijaloga nema napretka i nadam se da će SAD iskoristiti svoj uticaj u Prištini da to objasne i Kurtiju”, rekao je Petković.