A A A ћир |  lat  
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Akademija povodom obeležavanja Dana Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Pregovarački proces sa Prištinom Informator
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19 Pecat

Akademija povodom obeležavanja Dana Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici

28. jun 2021. Izvor: Tanjug

Svečanom akademijom u amfiteatru Fakulteta tehničkih nauka, danas je, na Vidovdan, obeležen Dan Univerziteta u Prištini s privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Petar Petković

Foto: Tanjug

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je, po dolasku iz Gračanice, da je Vidovdan "mesto našeg rađanja, naše okupljanje, naša budućnost", i najavio da će država Srbija nastaviti da ulaže na prostoru Kosova i Metohije.

"Vidovdanska etika je naš put i drugog izbora nemamo. Zbog svega onoga što smo pretrpeli, mi smo danas više nego ikada dužni da se borimo za državu Srbiju, kao što su to činili naši prethodnici, jer samo tako možemo da se borimo i za naše Kosovo i Metohiju. Upravo zahvaljujući budnoj politici predsednika Aleksandra Vučića, gde gradimo mir i stabilnost, gde se borimo za svakog našeg čoveka, mi smo u mogućnosti, da više nego ikada, ulažemo na prostor Kosova i Metohije", poručio je Petković.

Ukazao je, kako prenosi TV Most, na investiciju od 490 miliona dinara za novu zgradu Unvierziteta i najavio da će biti rekonstruisan Kliničko-bolnički centar u Kosovskoj Mitrovici i izgrađena nova bolnicu u Gračanici.

"Radimo i tri vrtića, popravljamo i rekonstruišemo puteve, pružamo finansijsku pomoć i činićemo to još više, jače i snažnije ali moramo da imamo plodove mira i stabilnosti ovde na prostoru Zapadnog Balkana", rekao je Petković.

Petković je Albancima poručio da Srbija želi mir, želi da razgovara ali ne pristaje na poniženja.

On je podsetio i na specifične okolnosti i probleme s kojima se suočava srpski narod na KiM, a kao primer naveo Dragicu Gašić, prvu povratnicu u Djakovici, koju žele da proteraju.

Rektor Univerziteta Zdravko Vitošević je kazao da će današnji dan, Vidovdan, zauvek ostati upamćen i zapisan u srpskom narodu.

"Kažu da u životima ljudskim, postoje dani i događaji koji su nam posebno važni, dani koji se urežu u ljudska sećanja. Vidovdan je zasigurno jedan od tih dana. Vidovdan je dan koji je upamćen i utkan u srpske živote. Zbog tog razloga, mi koji smo danas na Kosovu i Metohiji, ne možemo i nećemo da prihvatimo nestajanje sa svojih vekovnih ognjišta. U vidovdanskom postojanju i njegovom trajanju, živi i naš Univerzitet. Devet i po hiljada njegovih studenata, 800 njegovih profesora, 300 službenika, rade na Kosovu i Metohiji i govore da svojim postojanjem i trajanjem na poseban način, poništavaju zabludu da naš narod može nestati", rekao je Vitošević.

On je dodao da je Univerzitet u Prištini visokoškolska institucija koja pripada porodici srpskih i evropskih univerziteta.

"Pre par dana smo, kako smo i obećali, našim mladim saradnicima predali ključeve od novih stanova. Baš zbog toga, naše je čvrsto uverenje da je naš univerzitet ona institucija koja će to uverenje pretvoriti u svetlost istine i znanja i zanavek je prenositi novim generacijama naših studenata", poručio je Vitošević.

Državna sekretarta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Marijana Dukić Mijatović istakla je da Univerzitet u Prištini ima veliki značaj za državu Srbiju, ali i za njen celokupni obrazovni sistem.

Najbolji studenti sa deset fakulteta ovog univerziteta su, tradicionalno, i ove godine nagrađeni novčanom nagradom i poveljom “Istaknuti student”, dok su posebne Vidovdanske povelje za afirmaciju i očuvanje Univerziteta u Prištini, uručene redovnom profesoru na Filozofskom fakultetu u penziji Danici Andrejević i predsedniku Privremenog organa opštine Zvečan Ivanu Todosijeviću.

Svečanoj akademiji koja je održana na Tehničkom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici prethodila je zajednička sednica KONUS - a i obilazak Centra za razvoj karijere studenata i Alumni kluba.