A A A ћир |  lat  
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Petković preneo Lajčaku: Potezi Prištine doveli su dijalog do ruba provalije
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Pregovarački proces sa Prištinom Informator
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19 Pecat

Petković preneo Lajčaku: Potezi Prištine doveli su dijalog do ruba provalije

30. jun 2022.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana, gospodinom Miroslavom Lajčakom.

 dr Petar Petković

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Petković je Lajčaky vrlo otvoreno preneo stav Beograda po pitanju najnovije situacije na Kosovu i Metohiji, izazvane jučerašnjim jednostranim odlukama Privremenih institucija u Prištini, u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama.

Direktor Kancelarije za KiM je istakao da je nedavno usvajanja Mape puta za primenu sporazuma o energetici probudilo očekivanja da se radi o velikom koraku koji otvara mogućnost da se konačno započne sa implementacijom ostalih sporazuma, pre svega sa aktivnostima za formiranje Zajednice srpskih opština. Umesto toga, dobili smo novu krizu koju je direktno prouzrokovala Priština i koja može imati nesagledive posledice po mir i stabilnost celog regiona, upozorio je Petković.

 dr Petar Petković

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Nakon jučerašnjih događaja Priština je dijalog dovela do ruba provalije i sve je izvesnije da su postignuti sporazumi u Briselu potpuno obesmišlјeni, konstatovao je direktor Petar Petković. Posebnu zabrinust Beograda izaziva nereagovanje međunarodne zajednice, koja nemo posmatra poteze albanskih političara, koji vode ka destabilizaciji prilika na terenu i opasnosti od izbijanja sukoba, koje Priština očigledno želi, primetio je Petković.

Ono što je jasno to je da Srbi sa Kosova i Metohije neće dozvoliti da budu proganjani, ubijani, naprotiv, danas su odlučniji više nego ikada pre, da neće trpeti da Priština nad njima sprovodi institucionalno nasilјe. Najnovijim potezima, Priština je odnose sa Beogradom dovela do tačke klјučanja, zaklјučio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković.

Na kraju razgovora, Petković je podsetio da je Beograd dosledno opredelјen za mirno rešavanje nesuglasica u regionu i stvaranje prostora za intenziviranje ekonomske saradnje i slobodan protok lјudi, robe, kapitala i usluga i da će taj stav zadržati i dalјe, ali da je izvesno da je Priština izabrala drugi i drugačiji put.