A A A ћир |  lat  
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Petković ukazao ambasadoru Republike Turske na kontinuirano kršenje sporazuma od strane Prištine
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Pregovarački proces sa Prištinom Informator
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19 Pecat

Petković ukazao ambasadoru Republike Turske na kontinuirano kršenje sporazuma od strane Prištine

19. maj 2022.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petković sastao se danas sa ambasadorom Republike Turske u Republici Srbiji, Nj.E. Hamijem Aksojem, sa kojim je razgovarao o toku dijaloga Beograda i Prištine.

 Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Priština, kako je upozorio Petković i dalje nastoji da oteža i opstruira sve napore u sprovođenju dijaloga, što jasno potvrđuje činjenica da je i ovoga puta prištinska delagacija odbila da razgovara o uspostavljanju Zajednice srpskih opština i ostalim suštinskim pitanjima, čija bi rešenja omogućila normalizaciju odnosa na KiM.

Pored toga, prištinska strana kontinuirano krši dogovore u oblastima energetike, sporazume o registarskim tablicama, a ne postoji ni saradnja po pitanju nestalih lica, podvukao je direktor Petar Petković.

 Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je podsetio da Beograd dosledno pokazuje posvećenost i konstruktivnost u razgovorima sa Prištinom, jer je sproveo sve obaveze proistekle iz briselskog dijaloga, a da je Priština, pored stalnog kršenja sporazuma iz Brisela, protivpravnom odlukom da podnese zahtev za članstvo u Savetu Evrope, prekršila i Vašingtonski sporazum.

Beograd je, prema rečima direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petra Petkovića, suštinski zainteresovan za očuvanje mira i stabilnosti u pokrajini i na Zapadnom Balkanu i zato je važno odlučnim političkim i diplomatskim sredstvima sprečiti destabilizaciju regiona i nove konfrontacije.