A A A ћир |  lat  
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Petković iz Brisela: Razgovori opterećeni zahtevom Prištine za članstvo u Savetu Evrope
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Pregovarački proces sa Prištinom Informator
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19 Pecat

Petković iz Brisela: Razgovori opterećeni zahtevom Prištine za članstvo u Savetu Evrope

13. maj 2022. Izvor: Tanjug

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju i glavni pregovarač Beograda u dijalogu sa Prištinom Petar Petković rekao je da su današnji razgovori u Briselu bili opterećeni protivpravnom odlukom Prištine da podnese zahtev za članstvo u Savetu Evrope.

 dr Petar Petković

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

"Iskoristio sam i ovaj trenutak da oštro protestujem zbog protivpravne i jednostrane odluke Prištine", rekao je Petković novinarima posle sastanka.

Rekao je da se ni danas nije direktno sastao sa prištinskim pregovaračem Besnikom Bisljimijem, jer je Bisljimi odbio da razgovara o ZSO i o pitanju nestalih i istakao da to pokazuje da je Beograd odgovorna strana koja vodi računa o miru i stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana.

Petković je naveo da su razgovori trajali više od osam sati i da su bili teški.

"Ali činjenica da smo i danas ovde u Briselu pokazuje da smo odgovorna strana koja vodi računa o miru, stabilnosti na prostoru Zapadnog Balkana i ako nas neko napada da smo mi ti koji žele destabilizaciju, a bilo je takvih pokušaja poslednjih dana, mogu da vide da smo mi odgovorna strana", rekao je Petković.

Naveo je da su razgovarali o važnim temama, među kojima i o formiranju Zajednice srpskih opština.

Podsetio je da se ulazi u desetu godinu kako Priština odbija da formira Zajednicu srpskih opština i istakao da je za Beograd to jedno od najvažnijih pitanja.

"To je za nas ključno pitanje bez kojeg nema normalizacije odnosa. To je okvir za kolektivna i individualna prava Srba na Kosovu i Metohiji i mi moramo da zaštitimo naš narod na KiM", istakao je Petković.

Prema njegovim rečima, vođeni su i razgovori o pitanju energetike, tablicama, pitanju nestalih...

"Razgovarali smo o brojnim temama vezanim za normalizaciju odnosa, a koji se tiču života na Kosovu i Metohiji. Mi moramo ovde da govorimo o problemima sa kojima se suočavaju Srbi na KiM jer ako se u Briselu ne razgovara o tim problemima, a suočavaju se sa brojnim napadima, institucionalnim nasiljem i slično, niko drugi neće izneti te probleme", navodi direktor Kancelarije za KiM.

Kako kaže, borili su se za rešenja koja će omogućiti bolji život za srpski narod na KiM, ali i za druge u regionu.

Prema njegovim rečima, beogradska delegacija je ponudila konstruktivna rešenja i kada je reč o problemu nestalih.

U tom smislu navodi da je lokacija Štavalj 23 zahtev Prištine na koji Beograd odgovara.

"Mi nemamo problem, hoćemo da rešimo problem nestalih, ali Priština to odbija", dodao je.

Navodi i da su razgovarali i o problemu dostave lekova iz centralne Srbije na KiM, zabrani ulazaka srpskih zvaničnika u južnu pokrajinu, slobodi kretanja...

Ističe i ponavlja da je Beograd tu da čuva mir i stabilnost, ali da ne pristaje na ucene.

"Kao odgovorna strana shvatamo značaj dijaloga, ali borićemo se protiv pritisaka i nećemo priznati nezavisnost tzv Kosova. Težimo kompromisnom rešenju", poručio je Petković.

Tokom današnjih razgovra u Briselu specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak razgovarao je u više navrata odvojeno sa delagacijama Beograda i Prištine.