A A A ћир |  lat  
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Petković: Briselski sporazum nije Kurtijeva prćija, već pravno obavezujući sporazum
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Pregovarački proces sa Prištinom Informator
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19 Pecat

Petković: Briselski sporazum nije Kurtijeva prćija, već pravno obavezujući sporazum

11. april 2022.

Novi napadi Aljbina Kurtija na Briselski sporazum i Zajednicu srpskih opština i to uoči devete godišnjice potpisivanja ovog dokumenta potvrda je da u Prištini, na čelu sa Kurtijem, ne postoji ni promil volje da se preuzete obaveze ispune.

 Petar Petković

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Briselski sporazum nije Kurtijeva prćija kojom može da raspolaže kako mu volja, već pravno obavezujući dokument koji je u obavezi da sprovede od prvog do poslednjeg slova.

Neispunjavanje najvažnijih odredbi Briselskog sporazuma koje se tiču formiranja Zajednice srpskih opština moralo bi da, od strane međunarodne zajednice kao garanta spovođenja potpisanog, dovede do odlučnih konsekvenci za Prištinu i Aljbina Kurtija, umesto što mu se na međuanrodnim forumima daje prilika da direktno potkopava dijalog.

Poštovanje i sprovođenje dosadašnjih sporazuma jedini su garant i osnov za dalju normalizaciju odnosa i Beograd se do sada pokazao kao kredibilan i pouzdan partner na tom polju, dok Priština na čelu sa Kurtijem klizi u radikalni ekstremizam, u kome se sporazumi ne poštuju, već se direktno urušavaju.

Koliko god Kurti pokušavao da ojača svoju oslabljenu političku poziciju napadima na Beograd, Srbe i obračunima sa ZSO, to mu neće vratiti poljuljano poverenje građana koji žele mir i ekonomski napredak, a ne sukobe.