A A A ћир |  lat  
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Obijena crkva Svetih Arhangela u Velikom Ropotovu
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Pregovarački proces sa Prištinom Informator
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19 Pecat

Obijena crkva Svetih Arhangela u Velikom Ropotovu

10. april 2022.

Noćas je, pola sata posle ponoći opljačkana crkva Svetih Arhangela u Velikom Ropotovu. Iz krstionice je uzet sef, koji je crkvenim kolicima odnet na groblje iznad crkve, gde je otvoren i iz njega je uzeta veća količina novca namenjenog za promenu poda u ovoj crkvi i za izgradnju crkve u selu Pančela.

 Obijena crkva Svetih Arhangela

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Od početka ove godine do danas ukupno je opljačkano i oskrnavnjeno jedanaest pravoslavnih crkava i ta činjenica predstavlja pravu sliku odnosa vlasti u Prištini prema sakralnim objektima SPC na Kosovu i Metohiji. Na taj način privremena administracija u Prištini nedvosmisleno pokazuje i šalje jasnu poruku da joj do suživota i do stabilizacije situacije na terenu nije uopšte stalo.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije osuđuje ovakve i slične napade na srpske crkve i manastire na Kosovu i Metohiji i poziva međunarodnu zajednicu i njene relevantne institucije na KiM da konačno reaguju i zaustave divljanje i anticivilizacijsko ponašanje albanskih ekstremista.

U poslednje vreme na Kosovu i Metohiji su sve učestaliji napadi na verske objekte Srpske pravoslavne crkve, jer očito oni koji stoje iza takvih napada računaju sa tim da je to još jedan efikasan načina da se zastraši i onespokoji srpski narod u pokrajini.

Država Srbija će nastavite da brine o svojim građanima u južnoj srpskoj pokrajini i nastaviće i dalje da radi na dobrobit ekonomskog boljitka, ostanka i opstanka Srba na svojim vekovnim ognjištima.