A A A ћир |  lat  
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Petković: U narednoj godini još veća ulaganja na KiM
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Pregovarački proces sa Prištinom Informator
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19 Pecat

Petković: U narednoj godini još veća ulaganja na KiM

22. decembar 2021. Izvor: Tanjug

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je u godini na izmaku zabeležen najbolji investicioni ciklus Vlade Srbije za prostor KiM, na ličnu inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i najavio da se u narednoj godini planiraju još veća ulaganja.

 Petar Petković

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Petković je rekao da je posebno ponosan što se, nakon 22 godine, gradi zgrada Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici, kao i da se radi rekonstrukcija KBC-a u tom gradu, što će, dodaje, biti velika investicija.

On je za TV Most rekao da je mnogo uloženo u izgradnju lokalnih puteva, vrtića, u Goraždevcu je počeo da se gradi vrtić, a sledeće godine gradiće se i vrtić i u Badovcu, te da su važni projekti koji se odnose i na finansijska davanja.

Napomenuo je da su izdvojena sredstva i za bolnicu u Gračanici, što pokazuje da se ulaže na pravi, odgovoran način, a velika pomoć je, kaže, pružena i ambulantama širom Kosmeta.

"To se vidi na svakom koraku. Gradimo 17 novih zgrada sa 204 stana u ovoj godini", naglasio je Petković i istakao da je preko 719 domaćinstava dobilo pomoć Kancelarije za KiM u građevinskom materijalu, a da su projektima bili obuhvaćeni Srbi i južno i severno od Ibra.

Petković je naglasio da je Kancelarija za KiM i za sanaciju posledica ovogodišnjih poplava izdvojila značajna sredstva tako da je više od 150 porodica dobilo po 1.000 evra, dok je za 500 porodica izdvojeno po 50.000 dinara.

On je rekao i da Vlada Srbije i Kancelarija kroz rekonstrukciju i opremanje škola i vrtića mnogo ulažu i u obrazovanje i prosvetu.

Dodao je da je svaka škola opremljena video nadzorom, što je važno jer su ranije bili česti incidenti upravo u školskim dvorištima ili oko škola, a zahvaljujući video nadzoru uspevalo je da se sazna ko je bio napadač.

Govoreći o ulaganjima u poljoprivredu, Petković je napomenuo da je pomoć isporučena u vidu sadnog i setvenog materijala, poljoprivredne mehanizacije...

"Zahvaljujući činjenici da smo izdvojili ogromna sredstva za pomoć malim i srednjim preduzećima i našim privrednim subjektima u prilici smo da zaposlimo dodatnih 168 ljudi na novim radnim mestima", rekao je Petković.

Prema njegovim rečima, u srpskim sredinama na KiM je sada drugačije, jer "imamo jaku i snažnu državu Srbiju".

"Sada smo prvi u Evropi po rastu BDP-a jasno je da će biti više novca i izdvajanja za prostor KiM. Bilo ga je više u ovoj godini, ali s obzirom da imamo sada rast od 7,7 odsto na nivou cele Srbije, biće ga još više i u narednoj godini za ceo prostor KiM", zaključio je Petković.