A A A ћир |  lat  
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Petković upoznao ambasadora Turske sa jednostranim potezima Prištine
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Pregovarački proces sa Prištinom Informator
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19 Pecat

Petković upoznao ambasadora Turske sa jednostranim potezima Prištine

03. novembar 2021.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Republike Turske u Republici Srbiji, Hamijem Aksojom, sa kojim je razgovarao o političko - bezbednosnoj situaciji u pokrajini, u svetlu poslednjih događaja na severu KiM.

 Petar Petković

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Petković je sagovornika upoznao sa jednostranim potezima Prištine koji su generator tenzije na severu Kosova i Metohije i koji ugrožavaju mir i bezbednot na terenu, ali i u celom regionu. Nedavne krizne situacije na severu pokrajine i odbijanje Prištine da implementira postignute dogovore u Briselu, pre svega one koje se odnose na formiranje Zajednice srpskih opština, pravosuđe i energetiku, stalni su izvor tenzija i izazivaju našu veliku zabrinutost za bezbednost srpskog naroda na KiM, naglasio je direktor Petar Petković.

Petković je, takođe, upozorio da Aljbin Kurti ne namerava da se zaustavi u provokacijama i pritiscima na Srbe i u tom smislu treba tumačiti njegovu današnju izjavu da na Kosovu i Metohiji neće dozvoliti „bosnizaciju“, odnosno formiranje Zajednice srpskih opština. Direktor Petković je konstatovao da svako pronalaženje izgovora za neispunjavanje preuzetih obaveza potkopava same temelje dijaloga i opredeljenje za rešavanje nesuglasica mirnim i političkim sredstvima.

Zato će, na prvom sledećem sastanku u Briselu glavna tema biti formiranje Zajednice srpskih opština, sa čime se saglasila i Evropska unija u svom poslednjem saopštenju po pitanju dijaloga, podsetio je Petković. Po rečima direktora Kancelarije za Kosovo i Meohiju ZSO ima cilj da zaštiti položaj i prava srpskog naroda na KiM, a poslednjih nedelja bili smo svedoci povećanog broja etnički motivisanih napada na Srbe, na ugrožavanje njihove imovine i egzistencije u celini.

Iako je više nego očigledno da Priština nije zainteresovana za suštinski napredak u dijalogu, Beograd ostaje dosledno opredeljen za rešavanja nesuglasica za pregovaračkim stolom i stvaranje preduslova za trajnu bezbednosnu stabilizaciju na zapadnom Balkanu, zaključio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković.