A A A ћир |  lat  
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Petković: ZSO za Srbe na KiM ima isti značaj kao Dejtonski sporazum za Srbe u BiH
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Pregovarački proces sa Prištinom Informator
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19 Pecat

Petković: ZSO za Srbe na KiM ima isti značaj kao Dejtonski sporazum za Srbe u BiH

03. novembar 2021.

Zajednica srpskih opština za Srbe na Kosovu i Metohiji ima isti značaj kao što Dejtonski sporazum ima za Srbe u Bosni i Hercegovini i zato danas čujemo Aljbina Kurtija kako otvoreno napada i Srbe preko Drine.

 Petar Petković

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Njegove poruke da na Kosovu i Metohiji neće dozvoliti „bosnizaciju“ odnosno formiranje Zajednice srpskih opština ne mogu se drugačije shvatiti nego kao otvorena pretnja srpskom narodu u pokrajini, kao i Kurtijevo neskriveno nipodaštavanje dijaloga Beograda i Prištine.

Kojim to sredstvima Kurti planira da spreči formiranje ZSO? Kada znamo da mu dijalog nije jača strana, ali i da ne preza od militarizacije Kosova i Metohije, jednostranih nasilnih akcija i upotrebe teškog naoružanja i municije prema golorukim Srbima, jasno je na šta misli.

Ovu najnoviju i veoma opasnu Kurtijevu pretnju pažljivo treba da pročita i Evropska unija koju molimo da reaguje, jer je upravo EU podsrednik u dijalogu i garant sprovođenja potpisanih sporazuma.

Briselski sporazum nije švedski sto sa koga svako može da uzme šta mu odgovara, već dokument obavezujući za obe strane, ali i EU.

Upravo je zbog toga važno što će na prvoj sledećoj rundi dijaloga u Briselu glavna tema biti upravo formiranje ZSO, kako se to i EU obavezala u svom poslednjem saopštenju po pitanju dijaloga.

Zajednica srpskih opština nasušna je potreba Srba na Kosovu i Metohiji i to onako kako je i dogovoreno - sa punim izvršnim ovlašćenjima jer je ona garant kolektivnih prava srpskog naroda i mehanizam za zaštitu i svaki drugi razvoj Srba u pokrajini i zato od njenog formiranja nikada nećemo odustati.

Bez ZSO danas, mi imamo povećan broj etnički motivisanih incidenata čije su mete Srbi na prostoru Kosova i Metohije, čija se prava svakodnevno gaze, mete su fizičkih napada, ugrožava im se imovina i egzistencija u celini.

To što Kurti govori kako se Zajednicom srpskih opština stvara "država u državi", samo pokazuje koliki je Kurti protivnik dijaloga, ali i koliko je Briselski sporazum postignut 2013. u interesu srpskog naroda na KiM. Što je veći otpor Prištine prema formiranju ZSO, to je veća potreba da ona bude formirana, jer drugačije ne može biti.