A A A ћир |  lat  
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Petković: Priština ima maligni uticaj na izgradnju mira i stabilnosti na KiM
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Pregovarački proces sa Prištinom Informator
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19 Pecat

Petković: Priština ima maligni uticaj na izgradnju mira i stabilnosti na KiM

27. oktobar 2021.

Nije kancerogena Srbija, kako je to izjavila Vjosa Osmani već je kancerogena njena izjava koja pokazuje pravu prirodu vlasti privremenih institucija u Prištini i njihov maligni uticaj na izgradnju mira i stabilnosti na prostoru Kosova i Metohije, ali i regiona.

 Petar Petković

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Jasna je intencija takozvane predsednice samoproglašenog Kosova da zapaljivom retorikom pokuša da izazove novu krizu na prostoru Kosova i Metohije i antisrpskim izjavama i delovanjem nametne se kao važan politički faktor u Prištini.

Srbi sa Kosova i Metohije, kao ni zvanični Beograd neće biti taoci njenih političkih ambicija, niti će dozvoliti nove akcije u srpskim sredinama.

Formiranje Zajednice srpskih opština sa izvršnim ovlašćenjima nije samo obaveza Prištine preuzeta Briselskim sporazumom, već i obaveza koju je Priština preuzela pred sopstvenim institucijama.

Zato je jasno da nepoštovanjem i briselskih dogovora i sopstvenih insitucija, Vjosa Osmani zapravo mržnju prema Srbiji stavlja ispred svakog drugog motiva, te da je ne zanima ni potraga za nestalima, ni normalizacija odnosa i izgradnja međusobnog poverenja kroz dijalog, već samo zapaljiva politička agenda.

Formiranje ZSO biće glavna tema na prvom sledećem sastanku u Briselu, kako je to potvrdila i Evropska unija i zato je krajnje vreme da Vjosa Osmani i drugi albanski političari što pre prihvate tu realnost i pokrene procedure za formiranje ZSO.

A to što bi Vjosa Osmani htela da svede život Srba na KiM na nivo nevladine organizacije, jasno govori o nameri Prištine da Srbe na KiM stavi u politički i ekonomski geto, u kome ne bi postojala ni sloboda kretanja, ni pravo na slobodno mišljenje, ali im tako nešto neće poći za rukom.