A A A ћир |  lat  
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Petković: Mudra odluka Srpske liste, sačuvati svih 10 srpskih opština
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Pregovarački proces sa Prištinom Informator
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19 Pecat

Petković: Mudra odluka Srpske liste, sačuvati svih 10 srpskih opština

16. oktobar 2021. Izvor: Tanjug

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je večeras da je odluka Srpske liste da izađe na sutrašnje lokalne izbore na KiM važna i mudra i da je u interesu srpskog naroda na KiM.

 Petar Petković

Foto: Tanjug

Petković je pozvao Srbe u južnoj pokrajini da sutra masovno izađu na izbore i glasaju isključivo za kandidate Srpske liste koji, kako je istakao, imaju punu podršku Beograda i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

''Ovo nisu obični izbori, važno je da sačuvamo svih srpskih deset opština i na taj način nastavimo borbu za opstanak i ostanak srpskog naroda na KiM'', rekao je Petković za TV Pink.

Naveo je da nisu bili laki današnji razgovori rukovodstva Srpske liste sa predsednikom Vučićem i da nije bilo lako doneti odluku o izlasku na izbore, ali da je odluka doneta hladne glave.

''To je ono što je važno, jer koliko god da smo svi želeli da po ovom pitanju slušamo srce, posebno imajući u vidu krizu poslednjih dana, upad ROSU i upucavanje Srećka Sofronijevića, Srpska lista je donela odluku koja je u interesu srpskog naroda na KiM'', rekao je Petković.

Preneo je reči predsednika Vučića da Srpska lista ima njegovu podršku ma kakvu odluku da donese jer, kako je rekao, naši građani, uključujući i predstavnike Srpske liste, žive u južnoj pokrajini i suočavaju sa brojnim problemima i pritiscima koji dolaze od Prištine.

U tom kontekstu podsetio je da su, kada su jedinice ROSU upale na sever KiM gde je ispaljeno 60 bojevih metaka i teško ranjen Srećko Sofronijević s leđa, ambasadori nekih moćnih zapadnih država u Prištini pohvalili Kurtijevu akciju govoreći da je to obračun sa kriminalom i krijumčarenjem robe.

''To što su hteli da hapse kola-kolu i snikers čokoladice jasno pokazuje da je Kurti ušao na sever četiri dana pred izbore da bi za šaku glasova pokušao da podigne rejting'', kazao je Petković.

Dodao je da je Srpska lista zatražila da se hitno krene u formiranje Zajednice srpskih opština i da se očekuje da naredna runda dijaloga Beograda i Prištine u Briselu u novembru bude posvećena formiranju ZSO.

''Ne da se 20 minuta priča o tome, nego da se uđe u institucionalne korake za formiranje ZSO. Ukoliko toga nema, Srpska lista će napustiti sve institucije na severu, a tih privremenih institucija samouprave Prištine više neće biti na severu, jer neće biti ljudi u njima'', kazao je Petković.

Komentarišucihi izjavu predsednice privremenih prištinskih institucija Vjose Osmani na sednici Saveta bezbednosti UN da je Priština ispunila 90 odsto Briselskog sporazuma, a Beograd trećinu, Petković je kazao da Osmani ne poznaje dijalog i da u njemu nije učestvovala, kao i da je ono što je ispunjeno u Briselskom dijalogu i svim ostalim sporazumima, ispunila srpska strana.

S druge strane, kako kaže, Priština je prekršila skoro svaku odredbu Briselskog sporazuma, po pitanju pravosuđa, energetike, slobode kretanje...

''Oni pričaju svoju priču zato što ne žele ZSO kao mesto gde će se zaštititi kolektivna prava srpskog naroda na KiM, a koja ne postoje. Jer da postoje ne bi bio upucan Srecko Sofronijević, ne bi bilo više od 111 incidenata od početka godine'', naveo je Petković.