A A A ћир |  lat  
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Petković: Priština umesto pretnji osvajanjem severa, bolje da planira formiranje ZSO
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Pregovarački proces sa Prištinom Informator
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19 Pecat

Petković: Priština umesto pretnji osvajanjem severa, bolje da planira formiranje ZSO

17. septembar 2021.

Beogradu je dobro poznata opsesija političara iz Prištine severnim delom Kosova i Metohije, ali uzalud prave bilo kakve tajne planove za osvajanje severa, takav scenario je osuđen na propast.

 Petar Petković

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Podjednako kao što nikome neće poći za rukom da ugasi srpske sredine južno od Ibra i asimiluje Srbe koji tamo žive. Mi ćemo nastaviti da budemo prisutni svuda gde je srpski narod, da ulažemo, gradimo i radimo u srpskim sredinama.

Zato bi umesto pretnji osvajanjem severa, Prištini mnogo pametnije bilo da pristupi formiranju Zajednice srpskih opština, jer je to je jedini plan koji ima budućnost kada su u pitanju srpske sredine na Kosovu i Metohiji.

Na najavljene provokacije Prištine da će pojačati vojno, bezbednosno ili policijsko prisustvo na severu pokrajine, mogu samo da poručim albanskim političarima da ne pokušavaju ni da prete, a kamoli takve akcije sprovode u delo jer to Beograd neće dozvoliti.

Beograd je spreman da sva otvorena pitanja sa Prištinom rešava u dijalogu i za pregovaračkim stolom, a umesto konstruktivne ruke saradnje od strane albanskih političara stižu pozivi na oružane sukobe i pretnje. U takvoj atmosferi nije moguće graditi suživot i osnov za normalizaciju odnosa.