A A A ћир |  lat  
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Petković: Priština želi da se vrati deset godina unazad i da sahrani dijalog
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Pregovarački proces sa Prištinom Informator
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19 Pecat

Petković: Priština želi da se vrati deset godina unazad i da sahrani dijalog

16. septembar 2021. Izvor: RTS

Direktor kancelarije za KiM Petar Petković ocenio je za RTS da najavama za nekakvim reciprocitetom i oduzimanjem registarskih tablica Priština želi da sahrani dijalog.

 Petar Petković

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Petar Petković je podestio da neće moći da ide na KiM tokom kampanje za lokalne izbore pošto mu je to Priština zabranila.

Naglasio je da se time krši sprorazum o posetama zvaničnika i dodao da je o tome obavestio specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka na trilateralnom sastanku u Briselu.

"Najavama o reciprocitetu i oduzimanju registarskih tablica Priština želi da sahrani dijalog", rekao je Petković gostujući u Dnevniku RTS-a.

Petković očekuje da se dijalog na eksperetskom nivou nastavi u oktobru. Beograd želi da učestvuje u nastavku dijaloga, otvoreni smo za sve teme - o slobodi kretanja, ZSO, energetici, pravosuđu, pitanju nestalih.

Sa druge strane, napomenuo je da Priština beži od svih tema, da ne želi da ispuni obećano.

Govoreći o sastanku predsednika Aleksandra Vučića i predstavnika Srba sa Kim i kandidatima Srpske liste za gradonačelnike na predstojećim lokalnim izborima, istakao je da je još jedom potvrđeno jednistvo.

"To jedinstvo postoji između Srpske liste i Beograda. Vučić je još jednom podržao je isključivo kandidate Srpske liste jer se time čuva pupčana vrpca između države Srbije i srpskog naroda na KiM", naveo je Petković.

Kako je naglasio, to je poruka mira i da Srbija brine o svom narodu. "Još ćemo snažnije podržavati naš narod, nastavićemo da se borimo i na diplomatskom i na ekonomskom planu", dodaje Petković.

Istakao je da su predstavnici Srpske liste preneli Vučiću uznemirenost naroda na KiM zbog najava iz Prištine koje se odnose na kršenje Briselskog sporazuma, i to sporazuma o energetici i pravosuđu u svetlu sramne presude Ivanu Todosijeviću, ali i najavama da će se uvoditi nekakav reciprocitet i oduzimati registarske tablice.

"Time se ugrožava život i sloboda kretanja srpskog naroda na KiM, za šta su predstavnici Srba poručili da to neće nemo posmatrati. Ukoliko Priština nastavi sa sličnim potezima situacija će se vratiti deset godina unazad, pre Briselskog sporazuma", ukazuje Petković.

O izbornoj kampanji

Ponovio je da Kancelarija za KiM svakog dana radi na tome da se kosovski Srbi osećaju kao da žive u centralnoj Srbiji. "Gradimo novih 17 zgrada u Kosovskoj Mitrovici i novu zgradu univerziteta", dodaje Petković.

Podsetio je da pored redovnog budžeta Kancelarije za KiM, država kroz rebalans budžeta obezbedila dodatne četiri milijarde dinara za kapitalne projekte i jednokratnu pomoć narodu na Kosovu od 100 i 200 evra.