A A A ћир |  lat  
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Petković sa Jenčom o značaju UN u zaštiti položaja i prava srpskog naroda na KiM
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Pregovarački proces sa Prištinom Informator
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19 Pecat

Petković sa Jenčom o značaju UN u zaštiti položaja i prava srpskog naroda na KiM

03. septembar 2021.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković razgovarao je danas sa pomoćnikom Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za Evropu, Centralnu Aziju i Amerike, Odeljenje za politička pitanja i mirovne operacije, Miroslavom Jenčom.

 Petar Petković

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Na početku razgovora Petković je zahvalio na saradnji i naglasio značaj uloge UN u zaštiti položaja i prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, izrazivši očekivanje da će UNMIK nastaviti da deluje na terenu u nesmanjenom kapacitetu i statusno neutralno, insistirajući na poštovanju Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je predstavnika UN upoznao sa aktuelnom političkom situacijom na Kosovu i Metohiji, tokom dijaloga Beograda i Prištine i teškim položajem srpskog naroda u pokrajini, posebno ukazavši na činjenicu da su napadi na srpski narod, imovinu i našu kulturnu i versku baštinu, gotovo svakodnevni.

U tom kontekstu direktor Petar Petković je podsetio na nedavni napad na trinaestogodišnjeg dečaka Nikolu Perića iz Gojbulje i na nedaće sa kojima se suočava Dragica Gašić, jedina Srpkinja, povratnica u Đakovici, ali i na više od devedeset incidenata usmerenih ka srpskom stanovništvu u pokrajini, od početka ove godine.

Petković je takođe, konstatovao da Priština, današnjom odlukom da njemu, treći put ove godine, onemogući da poseti Srbe u pokrajini i odnese im pomoć, nastavlja sa kontinuiranom praksom protivpravnog zabranjivanja ulaska u pokrajinu zvaničnicima iz Beograda, što predstavlja najflagrantnije kršenje sporazuma iz Brisela kojima se reguliše sloboda kretanja.

Kršenje Briselskog sporazuma u delu koji se odnosi na pravosuđe i zaštitu osnovnih ljudskih prava naših sunarodnika na Kosovu i Metohiji, ovog puta uskraćivanjem prava na slobodu mišljenja i govora, Priština je demonstrirala i nedavno donetom pravosnažnom presudom kojom je, zbog izjava o Račku, na dve godine zatvora osuđen predsednik opštine Zvečan, Ivan Todosijević, istakao je Petković.

 Petar Petković

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor Petar Petković je ukazao i na nedavni upad pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga oklopnim vozilima u srpske sredine južno od Ibra, pod izgovorom borbe protiv virusa korona, istakavši da se radi o stalnom stvaranju atmosfere straha i nesigurnosti među Srbima na Kosovu i Metohiji.

Što se tiče pitanja nestalih lica na Kosovu i Metohiji, Petković je istakao da i u ovoj oblasti postoji samo retoričko zalaganje Prištine za rešavanje problema. Beograd je do sada odgovorio na sve zahteve i pretražio 22 lokacije, naglasio je Petković, upozorivši da sa druge strane uporno izostaje i minimalna civilizacijska spremnost Prištine da to isto učini.

Ukazujući na ozbiljnost situacije u pokrajini, direktor Petar Petković je izrazio bojazan da će predstojeći lokalni izbori i kampanja albanskih političara izazvati nove incidente i pritiske, što će dodatno ugroziti sigurnost i bezbednost našeg naroda.

„Sve ovo događa se uoči nastavka dijaloga Beograda i Prištine sledeće nedelje u Briselu, što još jednom potvrđuje da Priština čini sve da ugrozi nastavak dijaloga i dovede do destabilizacije prilika na terenu“, naglasio je direktor Petar Petković.

Beograd će, bez obzira na to, ostati posvećen dijalogu i normalizaciji odnosa, ali će nastaviti da u svakoj prilici odlučno zahteva od Prištine implementaciju svih do sada postignutih dogovora, pre svega uspostavljanje Zajednice srpskih opština, zaključio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Sastanku Petra Petkovića i Miroslava Jenče prisustvovala je i specijalna predstavnica Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šefica kancelarije UN u Beogradu Mari Jamašita.