A A A ћир |  lat  
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Petković: Važna odluka Uneska da četiri hrama SPC zadrži na listi ugrožene baštine
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Pregovarački proces sa Prištinom Informator
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19 Pecat

Petković: Važna odluka Uneska da četiri hrama SPC zadrži na listi ugrožene baštine

31. jul 2021. Izvor: Tanjug

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković pozdravio je odluku Komiteta za baštinu Uneska da četiri srpska spomenika na Kosovu ostanu uvrštena na Listu ugrožene svetske baštine.

 Petar Petković

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

"Važna i jedino ispravna odluka Uneska da na listi svetske baštine u opasnosti zadrži četiri hrama Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji! Srpski manastiri Gračanica, Visoki Dečani, Pećka Patrijaršija i crkva Bogorodica Ljeviška i dalje se nalaze u rizičnoj situaciji i potrebna im je zaštita i to međunarodna", napisao je Petković na Fejsbuku.

Unesko: Naša dobra na KiM ostala na listi baštine u opasnosti

Komitet za svetsku baštinu Uneska jednoglasno je doneo odluku o zadržavanju srpskog kulturnog dobra, Srednjevekovnih spomenika na Kosovu (Srbija), na Uneskovoj listi svetske baštine u opasnosti, izjavila je danas za Tanjug ambasadorka Srbije pri Unesku Tamara Rastovac Siamašvili.

"To je izuzetno važno, jer potvrđuje kontinuitanu ozbiljnu ugroženost ovog dobra na šta Republika Srbija stalno ukazuje", rekla je ona.

Ova dobra su, kako je podsetila, upisana na Uneskovu listu na zahtev Srbije i država Srbija redovno obaveštava Unesko o njihovom stanju konzervacije.

Produženo 44 zasedanje Komiteta za svetsku baštinu još uvek traje.