A A A ћир |  lat  
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Petković: U Brisel idemo da branimo poziciju Beograda
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Pregovarački proces sa Prištinom Informator
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19 Pecat

Petković: U Brisel idemo da branimo poziciju Beograda

14. jun 2021. Izvor: Tanjug

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je užasno teška situacija pred sutrašnji nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, a da je cilj takve atmosfere, koju generiše Priština, da se potkopa dijalog i izvrši dodatni pritisak na Beograd i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Petar Petković

Foto: RTS

Petković je, gostujući na RTS, rekao da delegacija Beograda danas putuje u Brisel i istakao da će se boriti snažno i hrabro, insistirati na formiranju SZO i na boljim odnosima, kako bi bila prevaziđena ova užasna atmosfera i srpski narod na KiM bio bezbedan i kako bismo se okrenuli budućnosti.

Petković je istakao da Kurti ima veliku podršku zapadnih sila i da niko na zapadu ne reaguje na njegove ucene, pretnje i provokacije, jer je tzv. Kosovo čedo zapadnih sila i ukazao da zato moramo da vodimo računa.

Petković je istakao da će Beograd braniti svoju poziciju i podsetio da je i predsednik Vučih rekao da ćemo se boriti hrabro i istrajno, ali i da ćemo voditi računa i o budućnosti nas i naše dece.

Direktor Kancelarije je ukazao na neprimereno reagovanje i ponašanje premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, koji je na nedavnom sastanku u Tirani "bacio pod noge" regionalnu saradnju i inicijativu koju je pokrenuo Vučić, a koja je jedna od najboljih inciijativa u poslednjih 30-40 godina - da na prostoru zapadnog Balkana krenemo sa ekonomskim povezivanjem, jer je to način kako da prevaziđemo probleme.

Petkovih je ukazao da je Kurti odbacio deklaraciju koja je bila dogovorena, jer traži da u njoj piše "Republika Kosovo" i istakao da je to neprihvatljivo.

"Ne može da nas regionalni format, niti bilo koji drugi format, natera da priznamo tzv. Kosovo", naglasio je Petković.

On je naveo da je posle liturgije u Crkvi Svetog Spasa u Prištini na Spasovdan krenula bujica napada i izjava albanskih političara i nakon toga je crkva oskrnavljena grafitima mržnje i uvredama.

Petković je ukazao da je, dok su mladi Albanci ispisivali grafite na crkvi, albanski policajac to nemo posmatrao.

Postavio je pitanje da li oni koji su uništavali srpske crkve i manastire i koji sada nemo posmatraju sknavljenje mogu da budu zaštitnici srpskih crkava i manastira kako to želi da predstavi Kurti kada piše UNESKU i šefovima država i vlada.

Petković je ocenio da je nezavisnost tzv. Kosova nešto što je neopohodno za Zapad jer bez toga Zapad ne može da zaokruži svoj geopolitcicki naum i zato je veliki pritisak na Srbiju i Vučića po pitanju KiM.

"Mi moramo da se borimo, ali i da vodimo računa o realnosti i da zaštitimo srpski narod na KiM", istakao je Petkovih.

On je naveo da je od početka godine na KiM zabeleženo više od 60 incidenata.

Naglasio je da moramo da razgovaramo i da idemo u Brisel, jer je to jedino mesto gde možemo da razgovaramo, jer je razgovor uvek bolji od incidenata.

"Moramo da vodimo računa o budućnosti i stabilnosti, jer je, da bismo mogli da nastavimo sa privlačenjem stranih investicija, potrebna stabilnost", rekao je Petković.