A A A ћир |  lat  
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Vučić: Spremni na razgovor o kompromisu, nikada o poniženju Srbije
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Pregovarački proces sa Prištinom Informator
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19 Pecat

Vučić: Spremni na razgovor o kompromisu, nikada o poniženju Srbije

04. jun 2021. Izvor: Tanjug

Srbija je uvek spremna da da razgovara o kompromisnom rešenju, ali nikada neće biti spremna da razgovara o bilo kakvom poniženju Srbije, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

 Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

Vučić je, obraćajući se građanima Srbije, kazao da želi da informiše javnost i situaciji na KiM, kao i razgovorima sa evropskim izaslanikom Miroslavom Lajčakom i američkim izaslanikom Metjuom Palmerom.

„Ti razgovori su bili korektni i ticali su se pre svega tema u budućem dijalogu - šta je to što jedni od drugih želimo. Mi i Albanci, ali i šta očekujemo od EU, kao i šta očekuju oni od nas“, objasnio je on.

Vučić je kazao da je ponovio u više navrata da se Srbija ne zalaže za zamrznuti konflikt.

"Želimo naše konflikte iz prošlosti da rešavamo i da ih ne ostavljamo našoj deci. Ali smo tražili razumevanje za osnovne države interese Srbije i naroda, pre svega sigurnosti našeg naroda na KiM“, rekao je on.

Vučić je istakao da će dijalog biti nastavljen u veoma kratkom vremenskom periodu od danas, dodajući da je reč o danima.

„Srbija će se odazvati pozivu u Brisel“, podvukao je on.

Vučić: Podneću u Skupštini izveštaj o dijalogu u Briselu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavi je danas da je spreman da u Skupštini Srbije, pre ili posle nastavka dijaloga u Briselu, podnese izveštaj o KiM.

Vučić je rekao u Predsedništvu Srbije da je odgovorio na poziv predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića i da želi da odgovori i na javno i nejavno upućene pozive pojedinih vanparlamentarnih političkih stranaka koje su tražile da se govori o KiM i da napravi neke zjaedničke principe za budućnost.

"Spreman sam i sve zavisi u kojoj formi će to biti, pošto morate neki akt da podnesete skupštini, ali uveren sam da možemo da pronađemo način na koji bih podneo izveštaj Skupštini o svemu onome što se zbiva u Briselu i da odluče da li to treba da bude pre ili posle nastavka dijaloga u Briselu. To je za nas od velikog značaja", naveo je Vučić.

Istakao je da je spreman da razgovara sa predstavnicima vanpralementarnih političkih stranaka iz opzicije koje su izrazile interes da čuju stav rukovodstva Srbije i da iskažu i svoje stavove, a do sada nisu insistirale na stranom mešanju u naše unutrašnje stvari.

"Takođe, spreman sam da odgovorim i onim strankama koje su insistirale na stranom mešsanju ukoliko takvu zainteresovanost pokažu, ali je oni do sada nisu pokazali", dodao je Vučić.

Vučić: Srbija dokazala spremnost za dijalog o nestalim,to očekujem od Prištine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da je Srbija u potpunosti spremna za dijalog o nestalim licima na KiM i da to konkretno i pokaže tako što bi se otkopalo svako mesto za koje postoji sumnja da postoji grobnica, ali da to isto očekuje i od prištinske strane.

"Mi smo to pokazali na delu u mestu Kiževak, gde smo otkrili grobnicu i pozvali članove albanskih porodica koji su došli i mogli da polože cveće gde su pohranjeni ostaci nihovih blilžnjih. Ali, tražimo da oni tu odgovonost pokažu i prema Srbima ubijenim na KiM", naveo je Vučić.

Kaže da je naša procena da ima 350 lica ili 350 zemnih ostataka.

"Naše su procene da nekoliko desetina ubijenih Srba ima u mrtvačnici u Prštini i tražimo da se konačno izvrši analiza i vidimo o koim licima je reč. Ponudli smo Albancima i rekli da smo spremni, što su oni odbili u prethodnom mandatu, a želim da verujem da će sada da prihvate - da oni kažu gde god misle da postoji bilo kakva grobnica da izvršimo sva neophodna iskopavanja na tom mestu i da vidimo da li ima tela i ostataka. Ali, tražimo to i za nas, jer imamo nekoliko indikacija gde su sahranjeni vojnici i civili srpske nacinalnosti", naglasio je Vučić.

Vučić kaže da je to moguće uraditi ukoliko prištinsko rukovodstvo smatra i želi da rešavamo pitanje nestalih lica.

Dodaje da je to humanitarno i veoma važno pitanje za porodice ubijenih ljudi, bez obzira da li je reč o Srbima ili Albancima.

Srbija je spremna za takvu vrstu razgovora i dogovora, poručio je predsednik Vučić.