A A A ћир |  lat  
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Petković sa Lajčakom i Palmerom: Beograd spreman za dijalog, Priština da ispuni ranije dogovore
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Pregovarački proces sa Prištinom Informator
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19 Pecat

Petković sa Lajčakom i Palmerom: Beograd spreman za dijalog, Priština da ispuni ranije dogovore

04. jun 2021.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i specijalnim predstavnikom SAD za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom, sa kojima je razgovarao o nastavku dijaloga Beograda i Prištine i političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji.

 Petar Petković

Foto: Tanjug

Petković je istakao da Beograd u dobroj veri i duhu želi nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa sa Prištinom, kao preduslovu mira, stabilnosti i ekonomskog prosperiteta države Srbije, ali i celog regiona zapadnog Balkana. Da bi se do toga došlo, potrebna je spremnost i dobra volja, ali ne samo Beograda, koji je svoju posvećenost u dijalogu jasno pokazao, ne samo danas, već i tokom svih prethodnih godina.

„Umesto insistiranja Prištine na uzajamnom priznanju, treba da insistiramo na međusobnom razumevanju i poverenju, koje treba ponovo da se izgradi, s obzirom na to da Priština svojim osmogodišnjim odbijanjem da formira Zajednicu srpskih opština, tek treba da se dokaže kao strana u dijalogu kojoj može da se makar minimalno veruje. Ukoliko želimo da u pravom smeru nastavimo dijalog, Beograd očekuje da se ispune svi do sada postignuti i potpisani sporazumi u Briselu. Ako Priština nije u stanju da sprovede dogovoreno, kako će biti u stanju da ispuni ono o čemu tek treba da se razgovara“, upitao je Petković i u tom smislu izrazio očekivanja i od EU, kao posrednika i garanta u dijalogu, ali i SAD, da nedvosmisleno Prištini stave do znanja da je nepohdno da se sprovede sve što je dogovoreno.

Petar Petković

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor Kancelarije za KiM naveo je da je, pored dijaloga na političkom nivou, potrebno nastaviti i dijalog na tehničkom nivou, jer se tu „rešavaju pitanja od životnog značaja za naš narod na Kosovu i Metohiji“, posebno u svetlu najrazličitijih incidenata kojima svakodnevno svedočimo, a čije su mete Srbi, njihova imovina i objekti Srpske pravoslavne crkve.

Petković je posebno izrazio zabrinutost zbog činjenice da Priština ne sprovodi sopstvene zakonske odluke, kada je u pitanju imovina manastira Visoki Dečani, čime šalje jasnu poruku o svom odnosu prema SPC i nastojanjima da nasilno prisvoji srpsku kulturnu i versku baštinu na Kosovu i Metohiji. „Naš stav je jedinstven – pitanje srpske kulturne baštine na KiM može se rešavati samo preko Beograda i Srpske pravoslavne crkve“, istakao je Petković, koji je svojim sagovornicima dostavio i spisak etnički motivisanih incidenata od početka godine.

On je naglasio da Beograd ne želi zamrznuti konflikt i da je spreman da se u svakom trenutku odazove pozivu za nastavak dijaloga, ali da očekuje i da se Priština uzdrži od zapaljive retorike i jednostranih poteza kojima se gotovo svakodnevno služi, od pokušaja pokretanja inicijativa za učlanjenje u različitim svetskim telima, do pisama brojnim međunarodnim organizacijama poput Unesko.

Petković je svojim sagovornicima skrenuo pažnju i na učestala kršenja Briselskog sporazuma, posebno u domenu poštovanja odredbi o slobodi kretanja i u tom pravcu izrazio očekivanja da se sa takvom negativnom praksom prekine.