A A A ћир |  lat  
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Petković: Najave Hrvatske da instalira vojni kamp na KiM pretnja po mir i stabilnost
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Pregovarački proces sa Prištinom Informator
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19 Pecat

Petković: Najave Hrvatske da instalira vojni kamp na KiM pretnja po mir i stabilnost

06. maj 2021.

Najave Hrvatske da na Kosovu i Metohiji planira da instalira vojni kamp najotvorenija su pretnja po mir i stabilnost u regionu Zapadnog Balkana, ali i Srbima koji su ostali da žive na teritoriji naše južne pokrajine.

 Petar Petković

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Reč je o direktnom kršenju Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, jer je raspoređivanje vojnika na teritoriji Kosova i Metohije moguće samo u skladu sa ovim dokumentom i ničiji snovi o vojnim okupacijama ne mogu to poništiti.

Očekujemo jasnu i nedvosmislenu reakciju zvaničnika Evropske unije i Brisela, koji mora stati na put ovakvom zveckanju oružjem, koje dolazi od zemlje koja je članica EU.

Nema sumnje da je reč o otvorenoj provokaciji Hrvatske na račun Srbije i udaru na dobrosusedske odnose koje naša zemlja neguje sa zvaničnim Zagrebom, uprkos učestalim provokacijama.

Srbija neće na provokacije odgovarati jezikom provokacija, ali neka svima bude jasno da neće ni blagonaklono gledati na ovakve pretnje koje unose nemir u živote Srba koji su već jednom iskusili "Pogrome" i "Oluje".

Zato, neka se niko ne zavarava da će bilo kome biti dozvoljeno da svoje militantne snove ostvaruje preko leđa srpskog naroda. To se neće dogoditi.