A A A ћир |  lat  
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Vučić: Priština će morati da ispuni jedinu svoju obavezu iz Briselskog sporazuma
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Pregovarački proces sa Prištinom Informator
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19 Pecat

Vučić: Priština će morati da ispuni jedinu svoju obavezu iz Briselskog sporazuma

23. april 2021. Izvor: Tanjug

Za Srbiju je Briselski sporazum nešto što mora da se ispoštuje i insistiraćemo na tome da Priština ispuni svoju jedinu obavezu koju ima, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

 Aleksandar Vučić

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

"Ako smo mi mogli da ispunimo sve svoje obaveze i Priština će morati da ispuni jednu jedinu koju ima.

Na tome će naša strana insistirati i verujem da će to otvoriti vrata daljim razgovorima i postizanju mogućeg kompromisa između naše dve strane", rekao je Vučić na zajedničoj konferenciji za novinare sa nemačkim ministrom inostranih poslova Hajkom Masom.

On je tako odgovorio upitan da prokomentariše izjavu kosovske predsednice Vjose Osmani da pregovore treba resetovati i da Priština neće primenjivati ništa što je do sada dogovoreno, kao i da li će Briselski sporazum biti ispunjen.

"Za Srbiju dijalog sa Prišinom nije izražavanje želja, već su to ozbiljni razgovori u kojima treba da se dođe do kompromisa na ozbiljan način. Za nas je ono što smo potpisali Briselskim sporazumom 2013. nešto što mora da se poštuje i Srbija će na tome da insistira", rekao je Vučić.

On je napomenuo da Srbija i Nemačka imaju drugačiji stav po pitanju nezavisnosti Kosova, ali da Srbija želi da na ozbiljan način razgovara o budućnosti celog regiona i postizanju kompromisa, štiteći svoje državne i nacionalne interese.

Srbija to želi, kako je rekao Vučić, u najboljoj veri, bona fide, i na najbolji način kako bi pokušala da obezbedi dugotrajan mir i stabilnost u regionu.