A A A ћир |  lat  
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Popović: Najave tužbi od strane Prištine ništave su i nemaju nikakvo pravno utemeljenje
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Pregovarački proces sa Prištinom Informator
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19 Pecat

Popović: Najave tužbi od strane Prištine ništave su i nemaju nikakvo pravno utemeljenje

15. april 2021.

Najave političkih lidera u Prištini da će tužiti zvanični Beograd za navodne ratne zločine i genocid – ništave su i nemaju nikakvo pravno utemeljenje.

 Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Nejasno je kom to sudu planiraju da tuže našu državu, kada takozvano Kosovo kao teritorija pod međunarodnom upravom u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN, nije pravni subjekt međunarodnog javnog prava i ne može biti stranka u postupku pred Međunarodnim sudom pravde.

Nemoguće je u pravnom smislu da jedna teritorija tuži sopstvenu državu za ratne zločine i genocid, kada ono ni ne može biti stranka u postupku.

Zbog toga ovakve izjave nisu ništa drugo nego dnevno političke provokacije na koje nećemo odgovarati jezikom provokacija i uvreda, već argumentima i činjenicama.

Što se tiče poruke da je adresa za ratne zločine na Kosovu i Metohiji u Beogradu, možda je bolje da se politički lideri u Prištini podrobnije informišu i takve poruke upute na adrese suda u Hagu, u kom se za zločine nad Srbima i drugim nealbancima sudi njihovim kolegama iz Prištine.