A A A ћир |  lat  
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Petković: Još niko nije odgovarao za pogrom
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Pregovarački proces sa Prištinom Informator
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19 Pecat

Petković: Još niko nije odgovarao za pogrom

17. mart 2021. Izvor: Tanjug

Direktor kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da 17 godina niko nije odgovarao za martovski pogrom u kome su nevini stradali samo zato što su bili Srbi.

Petar Petković

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

"Nijedne krivične prijave nema niti presude za 60.000 Albanaca koji su krenuli da zauvek proteraju srpski narod sa prostora Kosova i Metohije. Moramo da pamtimo 17. mart zato što je taj dan već odavno prisjedinjen kolektivnom sećanju svog našeg mučeničkog stradanja od Jadovna, Jasenovca do stradanja u NATO agresiji", rekao je Petković nakon parastosa i polaganja venaca na spomenik posvećen stradalima u Gračanici.

On je rekao da je ponosan što se danas obeležavaju datumi stradanja srpskog naroda - i Oluja i pogrom i NATO bombardovanje.

"Obeležavamo sve one dane i događaje i ne stidimo se naših žrtava da kažemo da su stradali od ruke bezumnika samo zato što su bili Srbi. Zato je važna opomena predsednika Republike Srbije koji jasno rekao svom narodu da se više nikada pogrom i Oluja neće desiti. Danas imamo snažnu državu Srbiju koja stoji uz svoj narod i koja se bori za svoj narod", rekao je on.

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović ukazao je na značaj ovakvih okupljanja u mestima gde su stradali Srbi.

"Insistiraćemo da i oni koji su organizovali i počinili zločine i oni koji nisu nikoga procesuirali za zločine koji su se desili, ali i prema onima koji su morali to da spreče nisu to uradili, da će nas glas uvek biti jak i glasan, gde god budemo bili o tome ćemo govoriti", kazao je Odalović.

Na akademiji govorili su gradonačelnik Gračanice Srđan Popović, poslanica u Skupštini Srbije Ivana Popopvić i Nataša Šćepanović, predsednica Udruženja porodica kosmetskih stradalnika, a prisustvovali su sveštenici eparhije Raško prizrenske, predstavnici Vlade Srbije, lokalnih institucija i članovi porodica stradalih Srba tokom nasilja.