A A A ћир |  lat  
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Ustoličen novi patrijarh srpski Porfirije: KiM za Srbe nije samo mit već pupčana vrpca, kolevka i suština identiteta
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Pregovarački proces sa Prištinom Informator
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19 Pecat

Ustoličen novi patrijarh srpski Porfirije: KiM za Srbe nije samo mit već pupčana vrpca, kolevka i suština identiteta

19. februar Izvor: Tanjug

Novi poglavar SPC, 46. po redu, Porfirije ustoličen je danas u Sabornoj crkvi u Beogradu.

patrijarh srpski Porfirije

Foto: Tanjug

Patrijarh je uz pevanje Aksios (Dostojan) primio simbole patrijaršijskog dostojanstva - panagiju, žezlo i belu panu kamilavku.

Novi poglavar SPC Porfirije poručio je danas u besedi nakon ustoličenja da KiM za Srbe nije samo mit već pupčana vrpca, kolevka i suština našeg identiteta.

"Najveća briga moja, ali i naše crkve i dalje je naše mnogostradalno Kosovo i Metohija, naš duhovni Jerusalim, kako je govorio patrijarh Irinej. KiM za Srbe nije naprosto samo mit, jer mit pripada svetu imaginacije i tu možemo gubiti i pobeđivati. Kosovo je za nas zavet, a taj kosovski zaavet je vezan za Novi zavet u čijem temelju je svetost", naglasio je Porfirije u besedi.

Otuda je, ističe, Kosovo za nas nit i pupčana vrpca koja nas vezuje sa našom duhovnom i istorijskom kolevkom, sa suštinom našeg identiteta.

"Mi smo u Kosovu i Kosovo je u nama, u našim svetinjama, u ćirilici i Kosovskom zavetu. Kosovo je srce Srbije, peva naše današnje mlado pokolenje", istakao je poglavar SPC.

Dodaje da je srce organ života i ljubavi, pa da tako i na našem Kosovu ima mesta za sve.

"U srce može i treba da stane svako", poručio je patrijarh dodajući da ima mesta za sve ljude koje će obožiti lepota Dečana, gde je i on sam položio svoje prve monaske zavete, zatim lepota Gračanice, Deviča, Peće patrijaršije i druge svetinje.

SPC saborni organizam,posvetiću se zajedništvu bez strančarenja

Novi patrijarh Porfirije u današnjoj besedi poručio je je da će se zalagati za zajedništvo u vreme kada smo izloženi duhu razdora, da njegovo službovanje na čelu SPC neće sadržati elemente savremenog strančarenja, ni parcijelnog bavljenja politikom.

Istakao je i da će za njega to biti jedan od najvažnijih zadataka kojem se želi posvetiti za vreme služenja kao patrijarh.

Da bi taj zadatak ostvario čvrsto ću se držati ustrojstva crkve, koje je utememljeno na Svetom pismu. Crkva je saborni organizam. Crkva je pozvana da sabira, objedinjuje i spaja, da služi miru i jedinstvu, naglasio je on.

Rekao je da se njegovo služenje Bogu i rodu neće kretati stazama parcijalnih interesa, niti sadržati elemente strančarenja ili bavljenja politikom. Naglasio je da će se voditi tokom službe patrijarha duhom službe među jednakima i da će nastojati da neguje saborni duh kao najvažniji cvet našeg čovečanstvog stabla.

U savremenim odnosima u društvu, savremena politika shvaćena je kao borba različitih partija, što često u sebi nosi i dosta neprijatnosti, možda i nepremirenih odnosa. Vidimo borbu grupa koje se udružuju radi ponekad međusobnog rivaliteta, što ne vidim kao politku u izvornom smislu te reči, rekao je on.

Govoreći o politici, podsetio je da je politika u izvornom smislu te reči u antici, gde se pojavila kao pojam, smatrana brigom za zajednički život.

U toj brizi su učestvovali svi građani, koji su svi jednako delili tu brigu. Tom vrstom politike ne samo da hoću, već dubinski osećam da i moram da se bavim kao što je svaki čovek dužan da to čini u meri koje je njemu dato i na mestu u kojem se nalazi, istakao je Ptrijarh.

Svečanosti u Sabornoj crkvi su prisustvovali predsednik Aleksandar Vučić, član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, članovi Vlade Srbije, kao i beogradski nadbiskup Hočevar i beogradski muftija Mustafa Jusufspahić.