A A A ћир |  lat  
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Petković: Niko nas ne može sprečiti da pomognemo našem narodu, pomoć stigla na KiM
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Pregovarački proces sa Prištinom Informator
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19 Pecat

Petković: Niko nas ne može sprečiti da pomognemo našem narodu, pomoć stigla na KiM

15. januar 2021. Izbor: Tanjug

Moja poseta Kosovu i Metohiji je bila najavljena na vreme i u skladu sa svim sporazumima i procedurama, a razlog mog odlaska bio je da odnesem humanitarnu pomoć srpskim sredinama ugroženim poplavama, izjavio je danas direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije, Petar Petković. On je gostujući na RTS-u rekao da pošto Priština sve gleda kroz politiku i politički marketing, onemogućila mu je ulazak na KiM i time pokazala da joj život i bezbednost srpskih ljudi na KiM nije važan.

  Petar Petković

Foto: RTS

Petković je zahvalio Evropskoj uniji na stavu, jer je rekla da je reč o kršenju sporazuma od strane Prištine, koja je zloupotrebila sporazum i ispolitizovala posetu koja je na vreme najavljena.

"Ja tamo nisam nameravao da idem da se bavim kampanjom i politikom, nego da pre svega posetim srpska domaćinstva ugrožena poplavama", rekao je Petković.

Naveo je da je ugroženo više od 100 srpskih domaćinstava na KiM i da je najteže u Kosovskom pomoravlju i centralnom Kosovu, Lepini, Gračanici, Babinom mostu, Plemetini i Kuzminu, jer su se izlile i Lab i Sitnica i Binačka morava.

Petković je naglasio da to što on nije ušao na KiM ne znači da da ugroženim ljudima nije stigla i neće stići potrebna pomoć u vidu crpnih pumpi, vode, hrane, odeće,obuće.

"Uvek ćemo pomoći našem narodu tamo kao što smo uvek i pomagali kada je bilo potrebno", istakao je direktor Kancelarije za KiM.

Istakao je takođe da je Srbija za mir i dijalog i da on posetom nikako nije želeo da dodatno stvara tenzije koje su inače prisutne u Prištini zbog izbora 14. februara.

"Nismo hteli da podižemo tenzije jer iz iskustva znamo da to uvek ide preko leđa srpskog naroda", istakao je Petković.

On je naveo i da danas Srpska lista treba da preda svoju listu i da očekuje da će ona ubedljivo pobediti i osvojiti svih 10 od 10 poslanika predviđenih za srpsku zajednicu.

Dodao je da je Priština kada je odbila njegovu posetu navela i to što Srbija gradi stanove na KiM a da je on samo za Božić podelio 36 stanova koje je izgradila Vlada Srbije, da je juče podeljeno 20 a za mesec ili dva biće podeljeno još 50 stanova.

"I u vreme korone smo uspeli da ostvarimo sve što smo zacrtali jer država Srbija ima novca da pomogne svom narodu na Kosovu i Metohiji", istakao je Petković.

Naglasio je da Srbi na KiM treba da znaju da je država Srbija iza njih i da neće dozvoliti da budu ugroženi, a situacije, kao što je ova sa poplavama, su pokazale da Priština tada radi tako da i ne obraća pažnju na srpki narod na Kosovu i Metohiji.