A A A ћир |  lat  
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Poruke ohrabrenja Petkovića i vladike Teodosija narodu na KiM
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Pregovarački proces sa Prištinom Informator
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19 Pecat

Poruke ohrabrenja Petkovića i vladike Teodosija narodu na KiM

07. januar 2021.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je danas iz manastira Gračanica da rođenje Isusa Hrista "uvek i iznova znači i rađanje nove nade, jačanje vere i snaženje duha da opstanemo i ostanemo na našem Kosovu i Metohiji".

 Petar Petković

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

On je naglasio da su država Srbija i predsednik Aleksandar Vučić uvek uz svoj narod na KiM.

Petković je nakon Božićne liturgije, koju je služio episkop raško-prizrenski Teodosije, čestitao Božić svim pravoslavcima na KiM i poželeo da iz prethodne godine izazova uđu u godinu pobeda.

"Svaka nova kuća koju sagradimo, novi put koji izgradimo, svaka nova sbolnica, zgrada, crkva koju podignemo jeste korak ka miru i blagostanju. Želim da ukažem da su država Srbija, vlada Srbije i predsednik Aleksandar Vučić uvek uz svoj narod na Kosovu i Metohiji i da ćemo ciniti sve u narednom periodu kako bi pomagali naš narod i kako bi ovde opstali", rekao je Petković.

On je posebno zahvalio episkopu raško-prizrenskom i kosovsko-metohijskom Teodosiju koji mu je, kako je rekao, učinio čast da učestvuje na današnji praznik u velikoj duhovnoj radosti.

Poruku mira pravoslavnim hrišćanima uputio je i vladika Teodosije koji je istakao da je današnji praznik i veliko okrepljenje u danima kada narod strada na razne načine, a najviše od opake bolesti koja vlada celim svetom.

"Ovakvi praznici kao što su Božić nam dodatno daju snagu, veru, nadu i ljubav. Potrebno je da sve to imamo u sebi da bi mogli da odolimo svim iskušenjima, i onim spolja, ali i onim iznutra koji su u nama. Današnji praznik nam daje poruku mira da prvo imamo mir u sebu, ali ne bilo kakav mir, već Hristov mir, koji je trajni i koji niko ne može da ga uzme", rekao je vladika Teodosije.

On je naglasio da je veoma bitno da imamo i mir u svom domu, svojoj obitelji, sa komšijama, susedima, sa onima kojima živimo i radimo.

"To je jedino možemo imati ako Hrista u sebi, ako smo se pomirili sa sobom i ako smo se pomorili sa Bogom i ako ljubavi prema Bogu. Jedino tako ćemo moći da volimo bližnje i da imamo mir među sobom, da imamo trpljenje, praštanje i da se obučemo u odeću svetlosti, u onu svadbenu odeću po kojoj će nas Hristos prepoznati kada budemo stali pred njim da smo njegovi", poručio je vladika Teodosije.

On je izrazio zadovoljstvo i radost što je i pored svih mera opreznosti verni narod došao u crkvu, pričestio se, jer su na taj način, kako je rekao, pokazali da veruju u život, da je dobro pobedilo zlo i da im radost niko ne može uzeti.

"Želimo da ukažemo dobrodošlicu direktoru Kancelarije za Kosovu i Metohiju i njegovim saradnicima koji su pokazali veliku i žrtvenu ljubav, došli su na Kosovo i time posvedoče da nismo sami, da smo svi zajedno kada slavimo i radujemo se, ali i kada tugujemo i kada nam je potrebna podrška i pomoc", naveo je vladika Teodosije.

Dvodnevnu posetu Kosovu, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković završiće posetom Domu zdravlja u Gornjoj Gušterici, gde će za potrebe ove zdravstvene ustanove uručiti novo sanitetsko vozilo koje je opremljeno svim potrebnim aparatima.