A A A ћир |  lat  
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Petković: Bilbord sa amblemom OVK u Gračanici pretnja bezbednosti Srba
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Pregovarački proces sa Prištinom Informator
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19 Pecat

Petković: Bilbord sa amblemom OVK u Gračanici pretnja bezbednosti Srba

15. novembar 2020.

Postavljanje bilborda sa amblemom UČK na prilazu Gračanici je najotvorenija pretnja bezbednosti Srba u centralnom delu Kosova i Metohije i provokacija koja ukazuje na to da su Albanci u našoj južnoj pokrajini još uvek daleko od pravljenja iskrenog otklona od zločina počinjenih u njihovo ime.

 Petar Petković

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Podsećam da se neki od komandanata UČK nalaze pred sudom upravo zbog zločina počinjenih nad Srbima i drugim nealbancima, ali i nad svojim sunarodnicima koji su bili protivnici terorističkih i zločinačkih metoda borbe za ostvarenje političkih ciljeva.

Društvo na Kosovu i Metohiji se pred očima međunarodne zajednice kreće u pravcu opasne radikalizacije, što je nesumnjiva pretnja za nealbansko stanovništvo, ali i za proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Bilbordi sa amblemom UČK su dakle otvoreni poziv na nasilje i delo ljudi koji se ponose zločinima, i zato očekujem da predstavnici međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji hitno reaguju i preduzmu korake kako bi ova pretnja bila otklonjena, a srpski narod da u ovom osetljivom trenutku ne naseda na provokacije.

Svesni smo težine i delikatnosti situacije i zato ćemo nastaviti da, u interesu bezbednosti našeg naroda, krajnje uzdržano reagujemo na krivične postupke koji se vode protiv komandanata UČK, međutim ovo je situacija koja poziva na uzbunu i oprez, jer verbalne pretnje na Kosovu i Metohiji, kako nas je iskustvo naučilo, veoma lako prerastaju u ozbiljnije bezbednosne pretnje.