A A A ћир |  lat  
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Poslednje obraćanje Marka Đurića u svojstvu direktora Kancelarije za KiM
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Pregovarački proces sa Prištinom Informator
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19 Pecat

Poslednje obraćanje Marka Đurića u svojstvu direktora Kancelarije za KiM

08. oktobar 2020.

Poštovani građani, draga braćo i sestre, Danas govorim poslednji put kao direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije.

Marko Đurić

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

U prethodnih sedam godine imao sam čast da rukovodim vladinom Kancelarijom zaduženom za našu za našu južnu pokrajinu i da budem šef pregovaračkog tima Vlade Srbije za razgovore sa predstavnicima Privremenih institucija u Prištini. Na ovu dužnost stupio sam osam i po godina nakon što je Priština jednostrano proglasila nezavisnost i petnaest godina nakon povlačenja vojnih i policijskih snaga i najvećeg dela naših institucija sa područja južne srpske pokrajine.

Ovog zadatka, koji je čast za svakog Srbina, ali istovremeno teškog i odgovornog posla, primio sam se svestan obima i razmera pritisaka na našu zemlju, svestan nepovoljne društvene klime - atmosfere poraza i teškog bremena stanja nasleđenog iz prošlosti - ugašenih i razorenih institucija, proterane većine našeg naroda sa KiM, nasleđenih loših i čak neustavnih sporazuma i pregovora izmeštenih iz okvira Ujedinjenih nacija na daleko manje povoljan teren Evropske unije. Stupio sam na ovu dužnost rešen da osiguram da kao država i narod iskoristimo svaku preostalu pravnu, ekonomsku ili političku šansu da zaustavimo nasilnu afirmaciju ove protivpravne secesije, otimanja dela naše teritorije, i da osiguramo opstanak naših ljudi na području koje je temelj srpske državnosti, duhovnosti, nacionalne etike i identiteta.

Danas, kada sa ove dužnosti odlazim, posle svih ličnih, političkih i drugih bitaka, velikih uspeha i povremenih mojih neuspeha, sigurniji sam nego ikada da sloboda za naš narod nije nedostižna i da nije neostvariva ako budemo nastavili da zajedno radimo, trudimo se i borimo, mudro, strpljivo i posvećeno.

U ovoj borbi nisam bio sam. Bio sam deo jednog skladnog i dobro organizovanog državnog aparata, predvođenog predsednikom Aleksandrom Vučićem, koji je na svim nivoima, od lokalnog do najvišeg državnog, ulagao i napore i sredstva kako bi bili zaštićeni naši državni i nacionalni interesi, a kako bi pre svega bio zaštićen srpski narod, koji je nažalost do danas ostao najugroženija nacionalna zajednica na tlu Evrope.

Na političkom planu uspeli smo da u bezmalo nemogućim uslovima, suočeni sa izazovima i zamkama koje su na gotovo svakom koraku pred nas postavljane, i bez mogućnosti neposrednog uticaja na neke od ključnih aktera, sačuvamo tokom dugog vremenskog perioda mir na Kosovu i Metohiji, da sačuvamo stabilnost zahvaljujući čestim i ne lakim razgovorima, neprijatnom i za gledanje na momente ružnom političkom taktiziranju, ali kada je bilo potrebno i jasno i javno iskazanom spremnošću da se bezbednost i opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji brani svim raspoloživim sredstvima. Uprkos željama ekstremista, u prethodnim godinama nisu uspeli da sprovedu i organizuju masovno nasilje, nastavak oružanih sukoba i masovne pogibije naših sunarodnika. Ovaj važan cilj ostvarili smo na dobrobit čitave Srbije i posebno našeg naroda na Kosovu i Metohiji koji tamo sa svojim porodicama živi.

U proteklih sedam godina predvodio sam delegaciju Beograda na više od 220 rundi razgovora u Briselu. U tom periodu smo kao država uspeli da izdejstvujemo 18 povlačenja međunarodnih priznanja samoproglašenog Kosova. Spustili smo im rampu u Unesku, Interpolu, svetskoj carinskoj organizaciji. Potvrdili smo podršku saveznika našem teritorijalnom integritetu, ali smo i uspeli i da kredibilitetom i odgovornošću navedemo neke od najdoslednijih inostranih sponzora Prištine da konačno saslušaju i srpsku stranu.

Na Kosovo i Metohiju odlazio sam kad god mi se ukazala prilika, više od 150 puta, i onda kada je bilo bezbedno i onda kada nije. I hapšen sam i prebijan i borio sam se svakoga dana za naš narod i sa našim narodom na Kosovu i Metohiji, uveren u to da je budućnost na Kosovu i Metohiji naša, kao što treba da bude budućnost i svih onih naroda koji na Kosovu i Metohiji žive.

Izgrađeno je i kapitalno rekonstruisano za ovo vreme 2.470 stanova i kuća za interno raseljena lica, povratnike i socijalno ugrožene porodice. Izgrađeno je 226 individualnih stambenih objekata i 39 zgrada. Svake godine nastavlja se sa izgradnjom novih zgrada, i do kraja ove biće izgrađen veći broj. U završnoj fazi su radovi na izgradnji zdravstveno-rekreativnog kompleksa "Rajska banja", čija je prva faza već puštena u rad, ali sledeće godine dobićemo još jedan novi hotel. Rekonstruisan je i asfaltiran veliki broj puteva, izgrađen je veliki broj novih putnih objekata, uređen je veliki broj komunalnih objekata, u mnogo mesta urađena je vodovodna, kanalizaciona i druga infrastruktura, uređen je veliki broj sportskih objekata, od raznih balon-sala do sportske dvorane u Kosovskoj Mitrovici. Privodi se kraju proces useljavanja, a potpuno je građevinski završeno, u svetu jedinstveno povratničko naselje Sunčana dolina u opštini Zvečan. Useljavanje u ovo naselje značiće uslove za novi život i rad između 1.200 i 1.500 naših ljudi, kroz izgradnju 135 stambenih objekata sa ukupno 355 stambenih jedinica i pratećih javnih objekata. U Sunčanoj dolini počeće sa radom najveći vrtić na Kosovu i Metohiji. Centar Kosovske Mitrovice, jedinog preostalog grada sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji, potpuno je preuređen, glavna ulica prevorena je na našu inicijativu u lepu i modernu pešačku zonu. Postavljeno je više monumentalnih spomenika velikanima naše nacionalne istorije, među njima i spomenik knezu Lazaru u Kosovskoj Mitrovici, koji je postao novi simbol ovog grada i novi simbol Srba na Kosovu i Metohiji, ali i spomenici kralju Milutinu u Zvečanu i Gračanici, Milošu Obiliću u Gračanici, mnoga druga obeležja i belezi srpskog postojanja, istorije i trajanja na Kosovu i Metohiji.

Završen je i regionalni vodovod posle mnogo godina muka na severu Kosova i Metohije, i radi se na izgradnji sekundarne infrastrukture. Kancelarija za Kosovo i Metohiju je finansirala projekte vezane za rad i opstanak 37 manastira i crkava Srpske pravoslavne crkve. Zajedno sa Eparhijom raško-prizrenskom obnovili smo u potpunosti i delimično 46 crkava, manastira i sakralnih objekata naše crkve. Sredstvima građana, kroz Kancelariju, zajedno sa Eparhijom, i danas na Kosovu i Metohiji nove crkve i manastire dižemo. Podržali smo nesmetano funkcionisanje narodnih kuhinja na Kosovu i Metohiji i otkup zemljišta na kritičnim tačkama. Kupovali smo kuće tamo gde su na silu hteli da promene etničku strukturu u srpskim sredinama. Pravnu pomoć dobilo je više od 2.000 naših sunarodnika i sugrađana, a u brojnim krivičnim postupcima i montiranim političkim postupcima protiv Srba finansirana je odbrana okrivljenih. Organizovana je i finansirana pravna zaštita imovine Republike Srbije i privrednih subjekata. Borili smo se i sačuvali našu Trpču, Brezovicu, kao i imovinu Srpske pravoslavne crkve. Svaki od tih poduhvata podrazumevao je kolosalnu političku, diplomatsku i pravničku aktivnost i pregnuće.

Pri Zdravstvenom centru Gnjilane otvoreno je novo Porodilište u selu Pasjane kao i pedijatrijska klinika, gde su već rođene stotine beba svih nacionalnosti. Za naše zdravstvene ustanove obezbeđene su desetine novih sanitetskih i terenskih vozila. Za potrebe naših zdravstvenih ustanova rekonstruisane su i obnovljene zdravstvene stanice, ambulante, u Velikom Ropotovu, Banjama, Jažincu i Leposaviću. Kompletno je izgrađen i opremljen novi objekat Doma zdravlja Peć u Goraždevcu. Nabavljena je medicinska oprema i aparati za sve zdravstvene ustanove. Obezbeđena su sredstva za izgradnju rendgen sale u Pasjanu. Obezbeđena su sredstva za adaptaciju prostorija rendgen sale u Kosovskoj Mitrovici. Sanirana su odeljenja pedijatrije i pulmologije u Kosovskoj Mitrovici. Kupljen je veliki broj aparata i drugih materijala za kliničko-bolničke centre. To je samo deo onoga što smo učinili u zdravstvu.

U proteklih sedam godina izgrađen je i renoviran veliki broj škola i predškolskih ustanova, a naši studenti imaju neuporedivo bolje uslove za studiranje: renovirane domove, nove fakultatetske zgrade, nove kabinete...

Isplaćivali smo kontinuirano pomoć našim socijalno najugroženijim sugrađanima: pomoć porodicama povratnika, pomoć porodicama otetih i nestalih lica, kao i jednokratnu pomoć za hiljade naših sugrađana. Onima kojima je najpotrebnije redovno su dostavljani i humanitarni paketi hrane i sredstava za higijenu. Pomoć je pružena i u realizaciji setve u povratničkim zajednicama, a programom je obuhvaćena i ekonomija Eparhije raško-prizrenske.

Učinjeno je mnogo toga, ali najviše se ponosim činjenicom da je naš narod na Kosovu i Metohiji postao složan i koherentan politički kolektiv, koji je u stanju da efikasno institucionalnim sredstvima u Prištini, pred svetom, pred bilo kim, brani srpske nacionalne interese. Ovo se nije desilo samo od sebe. Srpska lista je nastala i danas postoji kao državni projekat Republike Srbije i celog srpskog naroda. Za proteklih sedam godina prošli smo u većinski srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji kroz deset izbornih ciklusa, u kojima je srpski narod sve glasnije i sve ubedljivije iskazivao podršku svojoj državi Srbiji i želju da sačuva institucionalnu i drugu vezu sa drugim delovima Srbije. Ova podrška je za mene i najdragocenija i najmerodavnija ocena moga rada.

Zahvalan sam svojoj ženi Andrijani, ćerkama Jovani, Milici i Đurđi i celoj porodici što su trpeli brojna odsustva, moju nervozu, i podržavali me u teškoćama sa kojim sam se suočavao. Zahvalan sam predsedniku Aleksandru Vučiću koji mi je pružio šansu i nepokolebljivo bio uz naš narod na Kosovu i Metohiji. Zahvalan sam brojnim ljudima iz svog tima, iz naše crkve i institucija, sa kojima sam se rame uz rame borio za očuvanje naše otadžbine i opstanak našeg naroda. Iskreno sam zahvalan i našim saveznicima koji nisu priznali jednostrano proglašenu nezavisnost naše južne pokrajine, i braneći našu zemlju od komadanja štitili osnove međunarodnog poretka. Ipak, najveću zahvalnost dugujem našem narodu, u čijoj sam službi bio i biću. Kancelariju za Kosovo i Metohiju u narednom periodu nastaviće da vodi Petar Petković zajedno sa timom dokazanih boraca, rodoljuba, posvećenih i marljivih službenika države Srbije koji imaju zadatak da u narednom periodu stignu do svakog našeg čoveka na Kosovu i Metohiji. U svom radu oni će uživati podršku Aleksandra Vučića, čitave vlade, a lično ću, koji god posao budem radio u narednom periodu, nastaviti da radim zajedno sa ovim ljudima, koje poštujem i cenim i za koje znam da su iskreni srpski rodoljubi i da čitavim bićem rade za podršku i opstanak našeg naroda na Kosovu i Metohiji.

Dok je Peći, Dečana, Gračanice i Gazimestana biće i Srba i biće Srbije na Kosovu i Metohiji. Nastavljamo našu borbu, nastavljamo našu borbu svom snagom. Nastavićemo i da radimo i da se borimo za dan kada ćemo i na Kosovu i Metohiji i svuda drugde biti neuporedivo slobodniji i ujedinjeni. Živeo veliki srpski narod, živela Srbija!