A A A ћир |  lat  
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Đurić: Pokušaj otmice potvrdio pojačanu kampanju zastrašivanja Srba
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Pregovarački proces sa Prištinom Informator
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19 Pecat

Đurić: Pokušaj otmice potvrdio pojačanu kampanju zastrašivanja Srba

07. oktobar 2020.

Današnji pokušaj otmice srpske devojčice u selu Babin Most nedvosmisleno potvrđuje da smo proteklih sedmica suočeni sa pojačanom i organizovanom kampanjom zastrašivanja Srba koji žive u južno od Ibra, na potezu između Kosovske Mitrovice i Prištine.

Marko Đurić

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Zato pozivam međunarodnu zajednicu, pre svega države koje imaju najsnažniji politički i bezbednosni uticaj na Kosovu i Metohiji, da stanu na put nasilju, jer ovo je trenutak da se reaguje bez odlaganja.

Podsećam da smo u svega desetak dana bili svedoci pokušaja otmice srpskog deteta u Plemetini i oružanog napada na srpsku decu u Donjoj Brnjici.

Danas po istom scenariju, sa istim i prepoznatljivim rukopisom, napadnuto je još jedno srpsko dete, u selu koje je poslednjih meseci, zbog niza nasrtaja na Srbe i njihovu imovinu i svetinje, jak kandidat za najnebezbedniju sredinu u Evropi.

Cilj organizatora ovih incidenata je očigledno izazivanje straha i panike među Srbima u ovom delu Kosova i Metohije, sa jasnom namerom da se naš narod primora da napusti svoja ognjišta.

Za traume koje je preživela jedna nedužna devojčica odgovorni su i svi one koje već nedeljama pozivamo da preduzmu korake u skladu sa svojim uticajem i nadležnostima i uspostave stalne bezbednosne punktove u Babinom Mostu.

Neverovatno je da iko u 21. veku može da nemo posmatra eskalaciju etnički motivisanog nasilja na području koje je u bezbednosnom smislu i dalje bure baruta.

Pozivam Srbe na Kosovu i Metohiji da, koliko god to teško bilo, ostanu pribrani i da ne nasedaju na provokacije, jer destabilizacija situacije na terenu je, kada se uzmu u obzir izjave albanskih zvaničnika u Prištini, nesumnjivo cilj organizatora ovih napada i njihovih političkih inspiratora.