A A A ћир |  lat  
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Vučić: Bez rešenja "kosovskog čvora", Srbija neće biti u EU
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Pregovarački proces sa Prištinom Informator
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19 Pecat

Vučić: Bez rešenja "kosovskog čvora", Srbija neće biti u EU

01. jun 2020. Izvor: Tanjug

Nema nikakve sumnje da bez rešavanja "kosovskog čvora" Srbija neće biti član EU i to je nedvosmislena poruka Brisela, izjavio je predsednik Aleksandar Vučić.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

"Bez rešavanja kosovskog čvora, a ne znam kako i šta ko misli da predloži, Srbija ne može biti članica EU. Tu nas niko nije lagao iz Evrope, to su rekli na prvom sastanku 2012. godine", rekao je sinoć Vučić u emisiji Hit Tvit na TV Pink.

Predsednik je istakao i da nije veliki optimista da je moguće pronaći kompromisno rešenje između Beograda i Prištine, ali ističe da moramo da učestvujemo u razgovorima i da učinimo sve da se sačuva mir i svi naši interesi.

Strahovit rast jedne EU sile doneće teža pitanja u vezi KiM

Predsednik Aleksandar Vučić ukazao je da je došlo do drugačije raspodele ekonomske moći u Evropi i svetu, a da je jedna država EU zabeležila "strahovit" rast, što će, ocenjuje, i po pitanju KiM da donosi teža pitanja za nas.

"Očigledno je da postoji veliki sukob između dve zapadne sile oko situacije u Prištini. Videćemo šta će biti oko njihove vlade. Spremni smo da razgovaramo", rekao je sinoć Vučić.

On je, inače, u više navrata ukazao da je Nemačka iz epidemije izašla sa novom snagom. Kaže i da ne vidi kako i na koji način i o čemu možemo da se dogovorimo, ali da moramo da razgovaramo, da rešavamo bezbroj problema između Srba i Albanaca - moramo.

"Ali, kada pitam šta je rešenje, čujem samo da nema promene granica. Oni čekaju da neko u Srbiji kaže da to nije Srbija, ili "odreći ćemo se svega da bi nas neko potapšao po ramenu"", rekao je Vučić za Hit tvit.

Kako je rekao, iako bi se očekivalo da, s obzirom na izbornu kampanju koja je u toku, govori "lake ili milozvučne poruke", mora da ukaže da je Srbija u teškoj situaciji po tom pitanju.

Dodao je da će stvari menjati globalno i u narednom periodu, a da je naše da to pratimo i da sačuvamo Srbiju. "Nadam se da ćemo u tome uspeti, a za to nam je potrebna snažna ekonomija i da budemo ujedinjeni kao narod", rekao je Vučić.

On je ponovio da je Srbija na EU putu, kojoj je, kaže, zahvalan na novcu koji je izdvojila za Srbiju, ali da nije uvek srećan zbog političkih izjava koje stižu iz Unije, mada je i to demokratija i pokazuje slobodarsko opredeljenje Srbije.