A A A ћир |  lat  
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Đurić: Videćemo da li će Grenel ostati izaslanik za pregovore između Beograda i Prištine
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Pregovarački proces sa Prištinom Informator
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19 Pecat

Đurić: Videćemo da li će Grenel ostati izaslanik za pregovore između Beograda i Prištine

20. februar 2020. Izvor: Tanjug

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić ocenio je danas da je postavljanje Ričarda Grenela na čelo 17 obaveštajnih službi SAD važna vest, ali da će se tek videti kako će se to odraziti na američku ulogu u dijalogu Beograda i Prištine, kao i da li će Grenel ostati specijalni izaslanik za pregovore između Beograda i Prištine ili će to biti neko drugi.

 Marko Đurić

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Đurić je kazao da razgovori koje je srpski tim vodio sa Grenelom nisu bili laki, ali da je on u tom posredovanju imao pragmatičan stav koji je doveo do rezultata - potpisivanje pisma o namerama za otvaranje železničkog saobraćaja i izgradnje auto-puta koji će povezati Beograd i Prištinu, kao i obnavljanje avio-linije.

"Čestitam Grenelu na novoj poziciji. Reč je o poziciji koja znači da je on sada koordinator 17 obaveštajnih službi i da upravlja budžetom od 56 milijardi dolara, kao i da je osoba zadužena za dnevni brifing predsednika SAD. Nadam se da je ono što je Grenel postigao u razgovorima Beograda i Prištine doprinelo njegovoj sadašnjoj funkciji", rekao je Đurić za TV Hepi.

Prema njegovim rečima, Grenel je iskreni američki patriota koji se bori za interese svoje zemlje, ali je na funkciji pregovarača gledao da pomogne boljem infrastrukturnom povezivanju, što, ističe Đurić, nije bilo u suprotnosti sa srpskim interesima.

"Nama je bilo u interesu da se izgradi auto-put i da se bolje povežu srpske opštine na KiM sa centralnom Srbijom, da se obnovi železnička linija, nama je u interesu da se ukinu takse, na čemu Grenel, takođe, insistira", podvukao je Đurić.

Kaže da je predsednik Aleksandar Vučić nekoliko meseci ranije, kada, navodi, mnogi u svetu nisu videli političku težinu Ričarda Grenela, uvideo da je reč o jednom od najbližih ljudi od povrenja Donalda Trampa.

Zbog toga je, dodaje Đurić, Vučić celom srpskom timu za pregovore dao smernicu da sa Grenelom napravi dobru i kvalitetnu realaciju.

Govoreći o prvom susretu sa premijerom privremenih kosovskih institucija Aljbinom Kurtijem u Berlinu, Đurić kaže da je u tom razgovoru poručio Kurtiju da Srbija poštuje volju albanskog naroda na KiM i da očekuje da, za razliku od njegovih prethodnika, pokaže poštovanje prema srpskom narodu.

Upitan o ratnoj odšteti koju je Kurti najavio da će tražiti od Srbije, Đurić je kazao da Priština ne može da traži ratnu odštetu od sopstvene države.

"Oni su bili gerilci koji su na nelegalan način organizovali oružani ustanak. Ovde može da bude reč o krivicnoj odgovornosti terorista nekadašnje OVK, a ne o ratnoj odšteti", rekao je Đurić.

Dodao je da je to i predsednik Vučić otvoreno rekao Kurtiju na panelu u okviru Mihenske konfrencije o bezbednosti, uz navođenje šta je sve teroristička OVK počinila srpskom narodu na KiM.

Đurić čestitao Grenelu: Važan korak u plodonosnoj karijeri

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić čestitao je danas Ričardu Grenelu na imenovanju za vršioca dužnosti direktora Nacionalne obaveštajne službe SAD.

"Ovo imenovanje je važan korak u ambasadorovoj plodnoj karijeri i dodatano ga afirmiše kao patriotu svoje zemlje i profesionalca. Srećno", napisao je Đurić na Tviteru.

Američki predsednik Donald Tramp imenovao je Grenela za vršioca dužnosti direktora Nacionalne obaveštajne službe.

Grenel, koji je ambasador SAD u Nemačkoj, od oktobra je i specijalni izaslanik američkog predsednika Trampa za pregovore Beograda i Prištine.