A A A ћир |  lat  
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Vučić: Nadamo se da će nova vlada u Prištini ukiniti takse
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Pregovarački proces sa Prištinom Informator
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19 Pecat

Vučić: Nadamo se da će nova vlada u Prištini ukiniti takse

21. januar 2019. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da se nada da će nova vlada u Prištini ukinuti takse, kako bi bio nastavljen dijalog.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

Ako to učine, onda smo spremni da se vratimo za pregovarački sto, kazao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara Blumberga da li veruje da će dijalog biti nastavljen dolaskom nove vlasti u Prištini.

Na konstataciju da se čini da će Priština dobiti novu vladu, Vučić je upitao da li je novinarka sigurna da će to tako biti.

Uvek se nadam napretku u razgovorima sa Prištinom. Uvek sam spreman da čujem kompromisne predloge, jer je uvek bolje razgovarati nego da nema razgovora. Ako ne razgovarate onda znate šta čekate, a to želimo da sprečimo na sve načine, podvukao je on.

Kazao je da razgovori smanjuju tenzije, ali da je na Prištini da ukine takse, i da je Beograd spremna da se vrati za pregovarački sto čim to učine.

Vučić: Očekujem Grenela u Beogradu u narednim danima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić očekuje ponovnu posetu Beogradu specijalnog izaslanika Donalda Trampa za pregovore Beograda i Prištine Ričarda Grenela u narednim danima.

Vučić je to rekao posle sastanka u Davosu sa savetnikom američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Robertom O'Brajanom, kojeg je, kako je preneo novinarima, zamolio za veće razumevanje za poziciju Srbije i zahvalio mu na tome što je uvek spreman da sasluša argumente srpske strane.

"Rekao sam da su za nas veoma važni odnosi sa SAD, najmoćnijom silom sveta. Znamo koliko smo mali, i za nas je značajno, i primećujemo tu razliku u odnosu na neke prethodne administracije, da SAD pokazuje poštovanje prema našoj zemlji", rekao je Vučić.

Bio je to, kaže Vučić, otvoren i iskren razgovor: "Imali smo dug, otvoren, iskren i veoma prijateljski razgovor. Ja sam mu rekao da smo mi jedina zemlja, i ne samo u našem regionu, već i u širem okruženju, koja je podržavala izbor Trampa i da bismo voleli da ga ugostimo, kao i samog O' Brajena. Očekujem da u narednim danima ponovo ugostim Grenela u Beogradu", preneo je Vučić novinarima u Davosu.

On je dodao da su razgovarali o srpsko-američkim odnosima, te da je zamolio O' Brajena za veće razumevanje, ali i da mu se zahvalio na tome što je uvek spreman da sasluša sve što srpska strana ima da kaže.

Vučić je podsetio da je sa O' Brajenom razgovarao i u Njujorku u septembru, kao i i da su pre nekoliko dana razgovarali telefonom o avio-liniji Beograd - Priština.

Predsednik je naveo da je O'Brajen govorio sa uvažavanjem o Srbiji i našem narodu, izrazio spremnost na saradnju o svim važnim pitanjima.

Preneo je i da se O' Brajenu veoma dopalo što je na zgradi Predsedništva danas istaknuta zastava sa Davidovom zvezdom, simbom pod kojem su neki pokušali uništenje Jevreja u Drugom svetskom ratu, što su, kaže, Amerikanci primetili, a neki su i "retvitovali".

"Važno je i što u administraciji Donalda Trampa to primećuju. Ja sam to, naravno, uradio, jer to nalažu ponos i dostojanstvo našeg naroda koji je propatio i preživeo teške stvari, kao i jevrejski, i ne želimo da se to više bilo kada ponovi", rekao je Vučić.

Dodao je da je slušao Trampa, kao i juče predsednicu Evropske komisije Ursulu Fon der Lajen, sa kojom je razgovarao u više navrata, jer su, ukazuje, sedeli jedno do drugog.

Takođe, podsetio je da je danas učestvovao na dva panela, jednom političkom i jednom ekonomskom, o kojima zbog pravila, ne može mnogo da govori.

Vučić: Ja o dijalogu i taksama, Tači o vizama

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je na neformalnom skupu u Davosu, na kojem je bio prisutan i Haššim Tači, govorio o problemima koje Srbija ima u regionu, dok je Tači višše pričao o viznoj liberalizaciji.

"Tači je primetio da neki iz Evrope nisu pozdravili dogovor Beograda i Prišštine o uvođenju avio linije i zapitao da li je to zbog američke podršške", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je naveo da je on spomenuo nastavak dijaloga i ukidanje taksi koje je Prišština uvela na srpsku robu i da je uvideo da su njegovi sagovornici razumeli zašto je to problem, te da su i oni protiv taksi.

"Sutra treba da pričamo o vozovima, ali kakvog to smisla ima ako naša roba ne može vozom da uđe na Kosovo i Metohiju? Nije važno ko kako posmatra to pitanje, mi smatramo da je to unutraššnji saobraćaj, oni da je između dve države, ali kako god smatrali, te trgovine nema", istakao je Vučić.

On je izrazio nadu da će formiranjem Vlade u Prišštini deo tih problema biti reššen i podsetio da Srbija zbog taksi godiššnje direktno izgubi između 900.000 i 950.000 evra.

Prema njegovim rečima, Srbija bi, da nisu uvedene takse, imala godiššnji rast 4,1 odsto, umesto 4 odsto.

"Našša je žželja da te probleme pokuššamo da rešišmo, da ljudi vide koliko se borimo za njihov standard i da bolje žive", zaključio je Vučić.