A A A ћир |  lat  
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Napad u Cernici, strah i strepnja za Srbe
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Pregovarački proces sa Prištinom Informator
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19 Pecat

Napad u Cernici, strah i strepnja za Srbe

31. decembar 2019.

Zahtevamo hitno utvrđivanje motiva današnjeg napada na Stanišu Jovanovića, kažnjavanje počinioca i osiguranje fizičke bezbednosti za meštane Cernice!

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Napad na Stanišu Jovanovića, kome su nanete višestruke povrede nožem, pokazao je da za Srbe na Kosovu i Metohiji nema predaha, te da su osuđeni da i pretpraznične dane proživljavaju u strepnji i strahu.

Ne ulazeći u motive ovog napada, čiji je počinilac bio dvadesetogodišnji Albanac, moramo da konstatujemo da se mesecima na Kosovu i Metohiji podgreva antisrpska atmosfera, koja svakako ne deluje destimulativno na potencijalne nasilnike.

Kada se stvori društvena klima u kojoj su napadi na Srbe i njihovu imovinu postali nešto što se toleriše i što ne izaziva najširu osudu, onda se napadi zaista i događaju.

Još jednom zahtevamo od svih stranaka i privremenih institucija u Prištini da prekinu sa progonom Srba, jer kada se čitav politički establišment i pravosuđe upuste u hajku na Srbe i Srbiju, onda neminovno svaka devijantna osoba to može protumačiti kao davanje saglasnosti za svaki individualni čin nasilja.

Na Kosovu i Metohiji događa se vladavina nasilja i ponovo upozoravamo međunarodne činioce da je poslednji trenutak da se razuzdanom albanskom šovinizmu stane na put.