A A A ћир |  lat  
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Đurić: Suđenje Ivanoviću igrokaz uperen protiv Srbije
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Pregovarački proces sa Prištinom Informator
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19 Pecat

Đurić: Suđenje Ivanoviću igrokaz uperen protiv Srbije

30. decembar 2019. Izvor: Tanjug

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je danas da optužnica i sudski postupak za ubistvo lidera GI SDP Olivera Ivanovića predstavljaju političku šaradu i farsu, čiji je cilj da oslabi srpske inistucije i prisustvo Srbije na KiM, ali i da bez i jednog jedinog dokaza kompromituje lidere kosovskih Srba.

Marko Đurić

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

"Sve to je velika sramota, montirani politički igrokaz. To nije suđenje ubicama već Srbiji na KiM i predstavnicima srpskog naoda, i progon nedužnog naroda", rekao je Đurić novinarima posle sastanka sa političkim predstavnicima Srba na KiM.

Dodao je da je proces zasnovan na lažnim svedočenjima i optužbama.

Prema Đurićevim rečima, proces predstavlja i maltretiranje porodice ubijenog Ivanovića, koji umesto suđenja ubicama gledaju farsu čiji je cilj i da Srbiju osudi pred svetom.

Svi dokazi i indikatori govore da je odgovornost u Prištini, rekao je Đurić i naveo da i sam spisak svedoka govori o lažnim svedocima - političarima kojima je cilj da optuže Srbiju.

Tim povodom, Kancelarija za KiM je sa grupom advokata napravila rezime optužnice sa komentarima, koje je predstavio pomoćnik direktora Kancelarije Petar Petković.

Petković je govorio o lažnim svedocima iz optužnice koji su u sred jauarske noći oko 23 sata videli tetovažu na ramenu "nepoznate osumnjičene osobe".

"Samo objavljivanje optužnice ima za cilj da se proteraju svi Srbi koji nešto znače i koji su okosnica za očuvanje države na KiM", rekao je Petković.

Naveo je da taj "politički pamflet" kaže da su mnogi koji su branili sever KiM, poput Zvonka Veselinovića, Milana Radojičića i Željka Bojića, činili kriminalnu grupu čija je navodna delatnost dovela do ubistva.

"Ideja optužnice i suđenja je da se da alibi Prištini da upada na sever dugim cevima, da zastrašuje srpski narod, kao što je bilo kada su hapsili i Marka Đurića, kada su pokusali da uhapse Radojičića", rekao je Petković.

Prema njegiovim rečima, Srbija i Kancelarija na čelu sa Markom Đućem učiniće sve da se usprotive lažima i nameri Prištine da sudi celokupnom srpskom narodu, odnosno da se kroz pravosuđe koje je instrument za svaku vrstu obračuna, obračunava sa Srbima u pokrajini.