A A A ћир |  lat  
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Đurić: Za Kurtija su non-grata normalnost, stabilnost i saradnja
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Pregovarački proces sa Prištinom Informator
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19 Pecat

Đurić: Za Kurtija su non-grata normalnost, stabilnost i saradnja

25. novembar 2019.

Za Aljbina Kurtija su non-grata normalnost, stabilnost i saradnja.

Marko Đurić

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Velikoalbanska manifestacija koju "Samoopredeljenje" 28. novembra organizuje u Tirani za cilj ima uzdizanje Aljbina Kurtija od lokalnog političkog lidera na nivo nacionalnog junaka, i to po receptima korišćenim u totalitarnim režimima 30-ih godina prošlog veka.

To će biti karneval histeričnog velikoalbanskog šovinizma i važno je da odgovorne političke snage u Albaniji nađu način da se ograde od Kurtijevih pokušaja da jedan nacionalni praznik zloupotrebi za izgradnju sopstvenog kulta ličnosti.

Albanskom narodu niko ne uskraćuje pravo da slavi svoju nacionalnu istoriju i simbole, da neguje rodoljublje i ljubav prema svojoj kulturi i tradiciji, ali predstojeći skup biće ništa drugo do Kurtijev "trijumf volje", a sa njega će svim okolnim narodima i nacijama biti upućena preteća poruka o velikoalbanskom ujedinjenju.

Jasno je da takav politički koncept ne može biti sproveden bez guranja čitavog regiona u novi vrtlog mržnje i sukoba, i jedini način da se to spreči jeste obuzdavanje Aljbina Kurtija i njegovih fašističkih planova.

Regionu nisu potrebne nove ratne poglavice i potpaljivači šovinističkih strasti, već saglasnost odgovornih i razumnih nacionalnih političkih elita o zajedničkoj prijateljskoj izgradnji ekonomski naprednog i bezbednosno stabilnog Balkana.