A A A ћир |  lat  
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Kozarev: Među nama ima mnogo Bora, među njima nema Ramiza
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Pregovarački proces sa Prištinom Informator
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19 Pecat

Kozarev: Među nama ima mnogo Bora, među njima nema Ramiza

22. novembar 2019. Izvor: Tanjug

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev izjavio je danas da ideologije zla u našoj južnoj pokrajini nisu poražene, i da sve ono što se poslednjih meseci događa srpskom narodu veoma podseća na fašizam.

Dušan Kozarev

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Kozarev je, obraćajući se na svečanoj akademiji povodom Dana Kosovske Mitrovice i dana oslobođenja tog grada od okupatora u Drugom svetskom ratu, rekao da su Srbi tradicionalno antifašistički opredeljen narod, ali da u ovome trenutku među albanskim političkim liderima nema onih sa kojima bi Srbi mogli da grade društvo na antifašističkim osnovama.

"Ideologije mržnje su nešto od čega rado okrećemo glavu, jer teško je nekome ko ne mrzi da shvati i sagleda mržnju drugoga. Ali mržnja raste i jača dok zatvaramo oči pred njom, a narod koji je stradao poput našeg, nema pravo da bude ravnodušan prema opasnostima koje se nad njim nadvijaju", upozorio je Kozarev.

On je ocenio da u Prištini postoji politički konsenzus o tome da je Srbima potrebno uskratiti sva prava, da im nema mesta kao ravnopravnom narodu na samoproglašenom Kosovu, kao i da je potrebno neosnovano ograničavati slobodu kretanja zvaničnicima Republike Srbije .

"Danas sa naše strane i dalje stoji ispružena ruka, ali nema ko da je prihvati, jer oni neće čak ni da dotaknu ono što smo mi dodirivali. Ona šovinistička farsa i fašistički maskembal prilikom brojanja srpskih glasova bila je samo još jedan dokaz da, iako među nama i dalje ima mnogo Bora, među njima nema Ramiza", kazao je Kozarev.

Prema njegovim rečima, Srbija i Srbi čine sve da drugima uskrate izgovore za mržnju i nepoverenje, i predlažu saradnju, otvaranje granica u regionu, slobodan protok ljudi, robe i kapitala, ujedinjenje oko zajedničkih interesa, jer to je budućnost na temeljima antifašizma.

"Nadam se da ćemo naredni Dan oslobođenja Kosovske Mitrovice obeležiti manje razočarani i manje nespokojni. U međuvremenu nikome nećemo davati izgovor za mržnju. Čekaćemo strpljivo da razum ovlada, i da neke usijane glave konačno shvate da sloboda za jednog ne mora ići na uštrb slobode drugog. Sloboda, mir i blagostanje mogu biti naša zajednička vrednost i zajednička budućnost, i kada se takva budućnost ostvari, oslobodioci kojih se danas sećamo postaće pobednici", zaključio je Kozarev.

Dušan Kozarev prethodno je bio zadržan više od dva sata na prelazu Jarinje, javio je Kosovo Onlajn.

Nakon dvočasovnog zadržavanja Kozarevu je ipak omogućeno da krene put Leposavića i da učestvuje na Akademiji.

Predsednik privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić obavestio je prisutne da ljudima iz Kancelarije za KiM nije bio dozvoljen prolaz na Jarinju.

On je isto tako poručio i da je Srbija i ako nisu tu njeni predstavnici svakodnevno prisutna, što svojim delima i radom i pokazuju i vlada i građani i predsednik Aleksandar Vučić.

Kozarev: Ponovo zaustavljeni na Jarinju bez obrazloženja

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev izjavio je da su ga na Jarinju danas zaustavili, kao i obično, bez nekog obrazloženja.

Kozarev je ranije danas bio zadržan više od dva sata na prelazu Jarinje, ali mu je ipak omogućeno da krene za Kosovsku Mitrovicu gde je učestvovao na akademiji povodom dana grada.

Kozarev je dodao da koliko god bilo neprijatno to bespotrebno zadržavanje i maltretiranje, neće ih time sprečiti da budu sa svojim narodom i sada i uvek.

On je za Kosovo Onlajn rekao da neko sebi daje za pravo da sprečava slobodu kretanja, krši sve postignute sporazume, uz ocenu da nema racionalnog razloga za tako nešto.

Rekao je i da ni danas na Jarinju nije bilo obrazloženja za takav potez i da ih retko kada i ima ili se tek pomene neka navodna pretnja bezbednosti, ili neki spisak, pa čak i bakteriološka ispravnost.

On se osvrnuo i na one „koji prave neke kombinacije o formiranju vlade privremenih institucija samouprave“ i poručio im da „nauče na greškama“ prethodnika i razlozima zbog kojih su izgubili poverenje unutar samog albanskog etničkog korpusa upravo jednostranošću i sprečavanjem normalnog života ljudi uvodenjem besmislenih anticivilizacijskih taksi i mišljenjem da će dobiti neke brze i jeftine poene, a zapravo„ sebi pucali u nogu“.

U tom smislu, rekao je Kozarev, i oni koji sada misle da će pokazivanjem „jakih mišića“ ili takvim potezima protiv srpskog naroda i zvaničnika, protiv procesa dijaloga, nešto ostvariti takođe pogrešiti.

Poručio je i da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić i srpski narod jasno pokazuju sa ispruženom rukom da su spremni i za dogovor i kompromis, „ali ne za poniženja i maltretiranja“ te da takve stvari treba prekinuti što pre.