A A A ћир |  lat  
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Đurić: Vučić Palmeru predočio šta Priština nije uradila, a morala je
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Pregovarački proces sa Prištinom Informator
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19 Pecat

Đurić: Vučić Palmeru predočio šta Priština nije uradila, a morala je

05. novembar 2019. Izvor: Tanjug

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kaže da je predsednik Aleksandar Vučić predočio specijalnom izaslaniku SAD za Zapadni Balkan Metju Palmeru šta su zamerke na ponašanje Prištine, šta je Priština u prethodnih godina propustila da uradi, a bila je njena obaveza.

Marko Đurić

Foto: Tanjug

On je naveo da je prošlo 2.387 dana od kako Priština ne sprovodi sporazum o Zajednici srpskih opština, te da je razgovor sa Palmerom bio prilika da se postavi pitanje šta je međunarodna zajednica uradila po pitanju sprovođenja potpisanih sporazuma.

"To je bio razgovor u kome je Srbija na ravnopravan način, čuvajući dostojanstvo, štitila svoje interese, iako znamo da SAD kao neuporedivo vojno i politički moćnija zemlja već dve decenije unazad podržavaju nezavisnost Kosova", rekao je Đurić za TV Pink.

Dodaje da je predsednik Srbije na direktan i odgovoran način "suočio" Palmera sa činjenicama, a jedan od primera je formiranje kosovske vojske, gde je Priština prekršila, ne samo međunarodne propise, već i takozvani ustav Kosova.

Navodi da je predsednik ukazivao na položaj Srba na KiM, gde Priština pokušava da prekroji izbornu volju Srba, koji su se opredelili za Srpsku listu, da su pokušali da ih marginalizuju.

Đurić je naveo da se uvažava i prepoznaje odgovorna pozicija Srbije vezana za jačanje saradnje u regionu, da se konačno uvede sloboda protoka robe, ljudi, kapitala i usluga.

Šef Kancelarije za KiM je podsetio kakvu situaciju su zatekli kada su došli na vlast po pitanju Kosova. On je naveo da je 28. septembra 2007. godine Boris Tadić, tadašnji predsednik, direktno razgovorao sa predstavnicima tzv. Kosova, kao i da iste godine Marti Ahtisari kao rešenje predlaže nadgledanu nezavisnost.

Navodi da 5. novembra 2007. godinu, tadašnja aktuelna vlast u Beogradu, predlaže model Hong Konga, što je odbačeno, da bi 17. ferbruara 2008. godine Kosovo proglasilo nezavisnost.

Podseća da je 15. avgusta 2008. godine tadašnji ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić zvanično predao Generalnoj skupštini UN zahtev da Srbija traži savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde na pitanje "Da li je legalno jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova".

"Postavlja pitanje sudu u kome većinu sudija politički biraju vlade koje su podržale nezavisnost KiM. Jula 2010. godine međunarodni sud pravde donosi mišljenje da je jednostrano proglašena nezavisnost nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom". podseća Đurić.

Naglašava da je 9. septembra 2010. godine u Generalnoj skupštini UN na predlog tadašnjih vlasti u Srbiji izbačen UNMNIK i posrednik u dijalogu postaje EU.Do polovine 2012. godine, podseća, šef pregovaračkog tima bio je Borko Stefanović i u tom periodu uveden je carinski pečat, postignut sporazum o katastru, o regionalnoj saradnji...

"I oni sada govore nekom da je nešto izdao. Vuk Jeremić je poslednji na planeti koji bi tako nešto mogao da priča", zaključio je Đurić.