A A A ћир |  lat  
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Đurić ambasadora Kraljevine Norveške upoznao sa političko-bezbednosnom situacijom na Kosovu i Metohiji
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Pregovarački proces sa Prištinom Informator
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19 Pecat

Đurić ambasadora Kraljevine Norveške upoznao sa političko-bezbednosnom situacijom na Kosovu i Metohiji

29. oktobar 2019.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić sastao se danas sa novoimenovanim ambasadorom Kraljevine Norveške u Srbiji Jernom Eugenom Jelstom.

Marko Đurić

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Đurić je sagovornika upoznao sa političko-bezbednosnom situacijom na Kosovu i Metohiji, upozorivši da se pritisci na srpski narod u pokrajini svakodnevno pojačavaju, i da politički akteri u Prištini region vode putem nove destabilizacije.

Lideri albanskih stranaka koje su osvojile najveći broj glasova na nedavno održanim parlamentarnim izborima svojim političkim porukama umanjuju šanse za nastavak produktivnog dijaloga Beograda i Prištine, ukazao je Đurić.

Prema njegovim rečima, neprimereno je i nedopustivo da se relativizuju obaveze koje je Priština na sebe preuzela u dosadašnjem toku briselskog dijaloga, posebno obaveze koje se odnose na uspostavljanje Zajednice srpskih opština.

Srbija će se, prema Đurićevim rečima, boriti za očuvanje regionalne stabilnosti i istupati sa inicijativama koje vode povezivanju i ekonomskom napretku, nadajući se da ćemo u nekom trenutku u budućnosti i u Prištini imati privremenu administraciju sposobnu da shvati da je to jedini koncept koji vodi zajedničkom boljitku.

Za početak, Beograd od nove političke većine u Prištini, umesto velikoalbanske propagade, očekuje da hitno povuče takse na robu iz centralne Srbije i počne primenu onoga što je do sada dogovoreno u briselskom dijalogu, objasnio je Đurić.