A A A ћир |  lat  
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Đurić: Tužilac Hodža umešan u prikrivanje ubistva
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Pregovarački proces sa Prištinom Informator
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19 Pecat

Đurić: Tužilac Hodža umešan u prikrivanje ubistva

27. oktobar 2019. Izvor: Tanjug

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da je tužilac iz Prištine Sulj Hodža, koji je učestvovao u najvećem broju hapšenja i zatvaranja Srba, umešan u prikrivanje ubistva Astrita Deharija u zatvoru u Prizrenu, a za kandidata Samoopredeljenja za premijera Aljbina Kurtija rekao da je to političar ekstrema kojem je jedini cilj proterivanje srpskog naroda.

Marko Đurić

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Đurić je na TV Pink podsetio da je aktivista Samoopredeljenja Astrit Dehari preminuo pre tri godine u zatvoru u Prizrenu pod nerazjašnjenim okolnostima, a da je ekspertiza iz Švajcarske pokazala da nije reč o samoubistvo, kako su prištinske vlasti tvrdile.

On je rekao da je švajcarska ekspertiza došla do zaključka da ne samo da to nije bio nesrećan slučaj, nego da je vrlo verovatno da su lokalni organi, uključujući tužilaštvo, bili uključeni u zataškavanje tog slučaja.

Đurić je naveo da je tužilac u Specijalnom tužilaštvu u Prištini Sulj Hodža, po otužbama koje dolaze na njegov račun iz Prištine, učsetvovao u prikrivanju toga, i dodao da je reč o čoveku koji je najviše Srba optuživao za različite stvari i zbog koga se i danas u pritvoru nalaze mnogi Srbi.

"Sada se, na osnovu stranih ekspertiza ispostavlja da je učestvovao u nameštanju prikaza smrti Astrita Deharija. To govori o nekvalitetu i neozbiljnosti prištinskih pravosudnih institucija", rekao je Đurić.

Ocenio je da na KiM ne postoji ozbiljan pravosudni sistem i dodao da su najprofesionalnije sudije na tom prostoru srpske sudije.

"Te sudije i tužioci uglavnom rade u Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici gde Srbi čine većinu, ali mimo toga, veoma mali broj je profesionalnih sudija i uglavnom su to ljudi koji su do 1999. godine bili u pravosudnim organima terorističke OVK ili se krili po šumama, glumili neke paralelne institucije i oni su danas potpuno u funkciji politike ratnih komandanata OVK", rekao je Đurić.

Zato, dodao je, ne treba da nas čudi kad se pojave ovakve činjenice o ljudima kao što je Hodža.

"Nisam ni sudija ni tužzilac, pa ne znam da li je neko kriv, ali je očigledno da su njima Srbi uvek krivi za sve i da uvek traže najmanji razlog da upadnu na sever KiM i zastrašuju narod.

Govoreći o Aljbinu Kurtiju Đurić je rekao da kada se pomisli da nema ekstremnijih politicara u Prištini pokaže se da ih ima, uz ocenu da je lider Samoopredeljenja politicar ekstrema i opasnost za citav region, da se radi o ličnosti koja i ne iznosi neki politički ili ekonomski program već se samo bavi Srbima i kako ih proterati i kako „isterati" Srbiju sa KiM, sa glavnom metom predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Isključiva tema kojom se bavi su Srbi i kako potisnuti Srbiju sa KiM, a Vučić mu je nacrtan kao glavna meta, kao neko ko je glavni protivnik separatističkog scenarija stvaranja nezavisnog Kosova", rekao je Đurić.

Naveo je da Kurti otvoreno negativno priča protiv svih dobrih inicijativa koje treba da izgrade mostove saradnje u regionu i pokazuje da uopšte ne želi nikakav razgovor sa Beogradom.

"On otvoreno kaže nećemo da se povezujemo ni ekonomski, ni infrastrukturno ni sa ostatkom Srbije, ni sa državama u regionu. Kaže nećemo četvrtu Jugoslaviju, nego hoćemo da stvorimo treću Republiku Kosovo", rekao je Đurić i konstatovao: "Još ni prvu nije uspeo, hvala Bogu, da napravi, a već priča o trećoj i rušenjima nekakvih budućih, nepostojećih Jugoslavija".

Naglasio je da je netacno da Kurti nije ucestvovao u OVK i podsetio da je bio saradnik Adema Demaćija i deo OVK, navodeći da tvrdnje o njegovoj tobožnjoj umerenosti u pojedinim beogradskim medijima, uz vezivanje sa Radom Trajković, Nenadom Rašićem…sve zajedno dovoljno govori o tome o cemu je rec.

Upozorio je na opasnost od toga da Kurtijeve izjave o stvaranju neke Velike Albanije ne nailaze na široku medunarodnu osudu, ali i porucio da ako neko misli da je moguce da Srbe ucini robljem „grdno se vara", jer iza njih stoji ekonomski snažna i u svakom smilsu jaka država Srbija.

Đurić se osvrnuo i na prebrojavanje glasackih listica iz Srbije u skafanderima i zaštitnoj opremi i ocenio da je to „takav slučaj bednog i mizernog rasizma" koji bi da, nisu Srbi u pitanju, bio glavna tema svetskih medijia nedeljama i mesecima.

To je, rekao je Đurić, primer besramnosti i rasizma prema Srbima, a ćutanje međunarodne javnosti je podjednako strašno kao i taj rasizam.