A A A ћир |  lat  
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Kancelarija za KiM: Međunarodne misije na KiM da prate slučaj Arsić
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Pregovarački proces sa Prištinom Informator
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19 Pecat

Kancelarija za KiM: Međunarodne misije na KiM da prate slučaj Arsić

23. oktobar 2019.

Danas se još jedan Srbin Nenad Arsić našao na udaru prištinskog pravosuđa zbog sumnji da je odgovoran za ratne zločine, i pozivamo međunarodne misije na Kosovu i Metohiji da pomno prate ovaj slučaj, jer je jasno da, u atmosferi političke radikalizacije u Prištini i sve otvorenijih šovinističkih izjava i poteza tamošnjih političkih aktera, ne postoje pretpostavke da se ovaj predmet procesuira u skladu sa osnovnim demokratskim standardima.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Na Kosovu i Metohiji nema uslova za fer suđenje osobama srpske nacionalnosti, posebno kada je reč o ozbiljnim optužbama, poput onih za ratne zločine, i zato je neophodno da međunarodni predstavnici na terenu preduzmu korake kako bi se sprečila nova hapšenja i zastrašivanje srpskog naroda.

Iskustvo nas je naučilo da gotovo svi postupci ove vrste bivaju okončani oslobađanjem osumnjičenog, i to nakon višemesečnih pritvora, i smatramo da je i ovaj slučaj deo kampanje kojom treba da se smanji revolt i nezadovoljstvo albanske javnosti na Kosovu i Metohiji zbog početka rada specijalnog suda za zločine UČK.

U atmosferi u kojoj se Srbi hapse, a onda se drže u pritvoru na osnovu paušalnih ili lažnih optužbi, poput onih koje je prištinskim istražnim organima davala Rada Trajković, nema prostora za dijalog i sporazumno rešavanje problema.

Srbi su tokom sukoba na Kosovu i Metohiji branili svoju zemlju i ognjišta, i ne sme se dozvoliti da ljudi budu krivično gonjeni zato što su branili svoje kuće i porodice.