A A A ћир |  lat  
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Vučić i premijer Lesota: Zahvalnost za podršku oko KiM
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Pregovarački proces sa Prištinom Informator
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19 Pecat

Vučić i premijer Lesota: Zahvalnost za podršku oko KiM

21. oktobar 2019. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas premijera Lesota Tomasa Tabanea i tom prilikom mu zahvalio na podršci njegove zemlje teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, pokazanu odlukom da prošle godine povuče priznanje tzv. Kosova.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

Vučić je dodao da se nada da će ta podrška i dalje biti izražena u međunarodnim organizacijama.

Predsednik Srbije je izrazio zadovoljstvo što je politički dijalog Srbije i Lesota intenziviran, kako to i priliči dvema prijateljskim zemljama.

Premijer Tabane je rekao da je podrška Lesota Srbiji bezuslovna, opredeljena poštovanjem odluka UN.

Predsednik Srbije je rekao da Srbija, prema Lesotu i drugim afričkim zemljama, baštini nekadašnju jugoslovensku politiku prijateljstva.

On je, s tim u vezi, podsetio na to da je 25. maj proglašen za Dan prijateljstva sa narodima Afrike, kako bi Srbija i na taj način pokazala spremnost da jača političke, ekonomske, kulturne i druge veze sa afričkim zemljama.

Dvojica sagovornika su razmotrili moguće oblasti saradnje Srbije i Lesota u skladu sa prioritetima obeju zemalja, te je ustanovljeno da najveće mogućnosti postoje u poljoprivredi, rudarstvu i turizmu, kao i u oblasti odbrane, navodi se u saopštenju Pres službe predsednika Srbije.

Takođe su razmotrene mogućnosti za pružanje medicinske i humanitarne pomoći ranjivim grupama stanovnika Lesota.

Kada je reč o saradnji u oblasti obrazovanja, predsednik Vučić je izrazio spremnost da za studente iz Lesota budu obezbeđene stipendije za školovanje u našoj zemlji u okviru programa "Srbija i svet".