A A A ћир |  lat  
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Đurić: Vučić i Grenel znaju da je rešenje i dogovor teško postići, važno je da se dijalog dogodi
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Pregovarački proces sa Prištinom Informator
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19 Pecat

Đurić: Vučić i Grenel znaju da je rešenje i dogovor teško postići, važno je da se dijalog dogodi

10. oktobar 2019.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je za Televiziju Pink, nakon sastanka predsednika Aleksandra Vučića i specijalnog izaslanika SAD za pregovore Beograda i Prištine Ričarda Grenela, da je to bio jedan ozbiljan, sveobuhvatan i energičan razgovor, ljudi koji znaju da je rešenje i dogovor teško postići, kad je reč o dijalogu Beograda i Prištine, ali da je važno da se dijalog vodi.

Marko Đurić

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

"To je bio energičan sastanak, sa mnogo utisaka i mnogo energije", rekao je Đurić i dodao da je prvo održan tet-a-tet sastanak, a kasnije i jedan širi sastanak.

Odgovarajući na pitanje, da li može da se očekuje nekakvo brzo rešenje nakon što je Grenel postao specijalni izaslanik, Đurić je rekao da svi u svetu znaju da se Srbija zalaže za rešenje odnosa sa Prištinom na principijelan, temeljan i miroljubiv način i da želi da zaštiti interese srpskog naroda na KiM, koji su legitimni.

"Nema iznenađenja kad je reč o poziciji i stavu Srbije, mi ga zastupamo godinama unazad", rekao je Đurić.

On je naglasio da je važno da se takse ukinu, jer su prepreka za stvaranje uslova za nastavak dijaloga.

Komentarišući izjave lidera Samoopredeljenja Aljbina Kurtija, da želi da razgovara sa Srbima sa Kosova, ali ne i sa Srpskom listom, Đurić je rekao da je Kurti prethodnih 25 godina proveo boreći se protiv srpskih interesa i da se zalaže za stvaranje velike Albanije.

"To je lice protivljenja interesima Srba i netrpeljivosti prema Srbima", rekao je Đurić i dodao da će Beograd i Srbi naći način da se zaštite srpski interesi.