A A A ћир |  lat  
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Đurić: Niko da ne računa na blanko podršku Sprske liste
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Pregovarački proces sa Prištinom Informator
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19 Pecat

Đurić: Niko da ne računa na blanko podršku Sprske liste

07. oktobar 2019. Izvor: Tanjug

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da će sve buduće korake Srpska lista, koja je ubedljivo pobedila na izborima na KiM u srpskim sredinama, praviti u dogovoru sa Beogradom i poručio da niko ne treba da računa na blanko podršku srpskih predstavnika.

Marko Đurić

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Đurić je naglasio da je na uzorku od 98,28 odsto, Srpska lista osvojila 95,13 odsto glasova u srpskim sredinama, SLS Slobodana Petrovića 2,78 odsto, Partija kosovskih Srba Aleksandra Jablanovića 1,42 odsto i lista koju su predvodili Rada Trajković i Nenad Rašić 0,67 odsto.

On je rekao da su se nakon izbora na KiM "otopile" nade Prištine da će Srbi ići u više kolona, da uzmu "privatne" Srbe i da sa njima prave političke aranžmane.

"Ne krijemo da sve radimo u dogovoru. Srpska lista će dogovor o budućim koracima praviti sa Beogradom i neka niko ne računa na blanko podršku srpskih predstavnika", rekao je Đurić na pres konferenciji.

On je izneo podatke da je u Leposaviću, sa 100 odsto obrađenog materijala, na izbore izašlo 8.261 birač, a da je Srpska lista osvojila 6.777 glasova, SLS 24 glasa, a lista Rade Trajković 23 glasa.

U Zubinom potoku Srpska lista osvojila je 4.142 glasa, SLS 16, Rada Trajković 12, a Aleksandar Jablanović 17, dok je u Zvečanu SL osvojila 4.150 glasova, SLS 39, a liste Rade Tarjković i Aleksandra Jablanovića po 18 glasova, preneo je Đurić.

Takođe, dodao je da je u Severnoj Kosovskoj Mitrovici na 100 odsto obrađenog materijala Srpska lista osvojila 7. 118 glasova, SLS Slobodana Petrovića 34, lista Rade Trajković i Nenada Rašića 51, a lista koju je predvodio Aleksandar Jablanović 55.

Komentarišući rezultate izbora, na kojima je najveći broj glasova osvojilo Samoopredeljenje Aljbina Kurtija i budućnost dijaloga Beograda i Prištine, Đurić je rekao da se Kurti zalagao za "Veliku Albaniju", protiv dijaloga sa Srbijim, a za dijalog sa onima koji su osvojili 0,67 odsto.

"To su bili idealni partneri za njega. Kurti će morati da razgovara sa predstavnicima države Srbije, ukoliko želi da ima dijalog o budućnosti pokrajine", rekao je Đurić.

On je naglasio da dijalog može da se vodi samo poštujući Srbe i Srbiju.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić je naglasio da su juče pobedile sloga i jedinstvo i da je srpski narod na KiM pokazao kako se brani Srbija i bori za svoj narod.

On je dodao da je bila masovna izlaznost Srba na biračkim mestima i da je bila veća za oko 30 odsto u odnosu na 2107. godinu.

Kako je rekao, rezultati izbora su pokazali da oni koji su išli na izbore mimo Srpske liste, na jednoj zajedničkoj listi, ne bi mogli da osvoje nijedan mandat.