A A A ћир |  lat  
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Vučić: SAD su odobrile odluku Prištine o glasanju sa kosovskim dokumentima
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Pregovarački proces sa Prištinom Informator
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19 Pecat

Vučić: SAD su odobrile odluku Prištine o glasanju sa kosovskim dokumentima

17. septembar 2019. Izvor: Tanjug

Amerikanci su odobrili odluku Prištine da se na izborima 6. oktobra glasa samo sa kosovskim dokumentima, dok su Evropljani bili protiv, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i istakao da će Srpska lista, uprkos svim ograničenjima i napadima, pobediti.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

Amerikanci su im to odobrili, Evropljani nisu bili saglasni. Tačka", rekao je Vučić novinarima prilikom posete Udruženju porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM.

Vučić kaže da ta odluka kosovske Centralne izborne komisije predstavlja veliki problem i muku za Srbe, a da je doneta kako bi se po svaku cenu u vlast "ugurali" poslušni Srbi, oni koji će da rade po nalogu njihove ambasade, a ne oni koji će da sarađuju sa Beogradom.

"Za njih je Beograd crvena marama", rekao je Vučić.

On je naveo da će Srpska lista opet pobediti, uprkos svim ograničenjima, kampanjama i napadima.

"Džaba im sve, džaba ste krečili, videćete sve 6. oktobra. Možete da uskratite Srbima 3.000 glasova, opet ćete da izgubite, ali da će da se bore da izguraju neku vlast za Đilasovu Radu, daće sve od sebe i to ne rade prvi put. Ali to je kad nekog naučite da pobeđujete, pobeđivate uvek, samo da pokažete ozbiljnost i odgovornost", rekao je Vučić.

On je rekao i da su pojedini srpski mediji naivni, zbog načina na koji su preneli izjavu Aljbina Kurtija da će "krenuti u dijalog sa Srbima".

"Kurti misli na lokalne Srbe i da Srbija nema šta da traži na KiM. Hteo je da kaže 'Srbijo, sklanjaj se odavde', a mi ćemo sa lokalnim Srbima lako to da rešimo", rekao je Vučić.

S Palmerom imam puno toga da pričam,daleko smo od rešenja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da sa zvaničnikom Stejt departmenta Metjuom Palmerom "ima dosta toga da razgovara o Kosovu i regionu", ali da iz toga ne treba izvlačiti zaključke da li je pozicija Srbije sada bolja nego ranije.

"Nisam u stanju da komentarišem da li je bolja ili lošija pozicija, jer sam se tih procena od neodgovornih naslušao u prošlosti. Kad igrate utakmicu, igrate do kraja, dok sudija ne svira kraj, do 90 ili 95 minuta. Ne možete da procenjujete u 37 minutu", rekao je Vučić novinarima.

Daleko smo, kaže, od rešenja.

"Naš posao je da se borimo za ostvarenje naših nacionalnih interesa i da razumemo da stvari ne mogu da izgledaju kako mi želimo i da u odnosu s međunarodnom zajednicom ne učestvujemo u 'fontani želja', pa da bude kako mi želimo", rekao je Vučić.

On je prokomenatrisao da je njegov govor u Pranjanima privukao, posle autorskog teksta o plebsu i eliti, najviše pažnje, upravo zato što je rekao istinu, i Amerikancima i Srbima, u lice.

"Mi smo ti koji moramo da pođemo od sebe, da shvatimo da smo i mi pravili greške, ne male, već velike, da menjamo sebe, pa tek onda da tražimo od onih koji su veći, da sebe preispitaju zašto su sve to radili Srbiji, da li je bilo neophodno i da li je zaista uvek bilo u njihovom ineteresu".

Razgovor s Palmerom, inače, bio je, prema Vučiću, ozbiljan i odgovoran i nastaviće ga u narednom periodu, "u Njujorku ili ovde u Beogradu." "Gde god bude postojala mogućnost sretaćemo se", rekao je Vučić i dodao da s Palmerom ima "mnogo toga da priča o Kosovu i regionu".

O pitanjima o istrazi ubistva Ivanovića: Monstruozne aluzije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je danas da srpske službe i dalje vode ozbiljnu istragu o ubistvu Olivera Ivanović i još jednom odbacio pokušaje političkih protivnika da krivicu za taj zločin prebace na njega ili nekog iz njegovog okruženja.

Na pitanje N1 o tome da prokomentariše to što je prošlo 20 meseci od ubistva Ivanovića i dokle se stiglo sa istragom, Vučić je odgovorio:

"Da, prošlo je 20 meseci, a prošlo je i 16 godina od ubistva Milana Pantića u vreme režima Đilasa, Jeremića... 20 godina od ubistva 14 srpskih žetelaca, a ubice nisu pronađene. Imamo mnogo godišnjica tragedija."

On je podsetio da Beograd, posle tog stravičnog zločina, ubistva Ivanovića, nije imao pristup licu mesta i nije mogao da sarađuje sa privremenim institucijama u Prištini, ni Euleksom.

"I dalje sprovodimo ozbiljnu istragu i verujem da ćemo mi, kao što sam rekao, otkriti sve one koji su u tom strašnom zločinu učestvovali, ali neću da bežim zbog toga što bi neko da nabaci krivicu, onako usputno, kao da je neko od nas odgovoran", rekao je on.

"Moram da vas razočaram, nisam ubica, nikog nisam ubio, niti ću", ponovio je Vučić i podsetio da je Ivanoviću pomagao kad niko drugi nije.

"Ali, ta vrsta potrebe (mojih političkih protivnika) da kad ne znate kako da se izborite sa nečijom marljivošću, obrazovanjem, kad ne možete radom, posvećenošću da se izborite onda morate da lažete javnost i da kažete: ''To je Vučić, neki njegovi su učestvovali u tome''. To su monstruozne stvari i više govori o tim ljudima, nego o meni", rekao je Vučić.

Kako je naglasio, Beograd radi sve što može i ljudi iz bezbednosne agencije, koji su svi profesionalci, bore se da se istina otkrije.

"I kojeg god Srbina da otkriju, ako ga ima, biće uhapšen odmah, ma kako da se zove. Ma kako da se zove", naglasio je Vučić.

"A, ja sam samo za jednog rekao da je ispitan i da nije učestvovao u tome", rekao je on, dodajući da se radi o Milanu Radoičiću kojeg je ispitala policija i došla do tih navoda.